Starica Gope Rizvančević: Ima 88 godina, rodila desetero djece, još uvijek je vitalna i sama radi po bašti

Objavljeno: 12.11.17 u 12:30

Osamdesetosmogodišnja Gope Rizvančević iz Hambarina ne predaje se godinama i starosti.

Veoma je pokretna i živahna, a sama sadi i obrađuje baštu, jer kako kaže "ne bi znala šta bi od sebe da ne radi ništa“. Puna je duha, voli putovati, do sada je obišla mnogo stranih zemalja, a svaki dan kuha ručak, jer kaže da je domaće najslađe.

Izrodila je desetoro djece, od kojih je osmoro živo. Jedan sin je u 43,. godini umro od karcinoma, dok su suprug i drugi sin stradali u minulom ratu. Najveća joj je radost, priča za Anadolu Agency (AA) kada dođu svi u posjetu, sa unucima i praunucima, pa joj tada kaže srce igra od radosti. Gope ima 26-oro unučadi i 19-oro praunučadi.

Starica Gope je rodom iz Skucanog Vakufa, a skoro cijeli život je provela u Hambarinama, gdje se udala u Rizvančeviće.

- Preživjela sam dva rata, svašta sam preživjela, ali eto dao mi opet dragi Bog da živim. Rodila sam sedam sinova i tri kćerke. Jedan mi je sin umro sad u januaru, a jedan je nestao na Vlašiću, poslije smo ga našli. Izgubila sam tada i muža. Mnogo me je to potreslo - priča starica Gope.

Voli turske serije


Staricu redovno obilazi sin koji živi u Sanskom Mostu i Gopin unuk Irnes, koji je neizmjerno voli. Kod nje je ekipa Anadolu Agency zatekla i sina koji radi u Njemačkoj, ali koristi svaku priliku da dođe i obiđe majku.

- Unuk me često vodi u grad. Volim ići u prodavnicu razgledati šta ima. Odvede me na ćevape i uvijek me pita šta bih voljela pojesti. Nemam ja baš neki apetit, ali eto volim ćevape - kaže u razgovoru za Anadolu Agency ova simpatična starica.

Ističe da je i ovog ljeta imala plodove iz vlastite bašte, jer voli da to da radi.

- Iznesem ja klupicu, pa pomalo. Imam penziju, djeca mi pomažu i mogu ja sve kupiti, ali eto meni je ćeif da imam da uberem svoje što posadim. Opet mi je Bog dao neku snagu i moć. Imam ja sve i nikad mi nije bilo bolje u životu, ali nikad mi i nije bilo teže. Duša me boli za djecom, mada dolaze kad god mogu. Ali šta ću, takav je život. Imam unuka Irnesa, pomaže mi ako mi nešto treba, a i ja ponešto uradim, branim se - kaže kroz smijeh nana Gope i dodaje da nigdje u okolini više nema niko živ njenog godišta i kaže da joj je jako žao zbog toga.

Nana iz Hambarina ima 26-oro unučadi i 19-oro praunučadi, a u šali i kroz smijeh kaže da ima i cuku, kojeg također broji da je kao familija.

Priča da kada tokom ljeta dođu unuci i praunuci i djeca, svi hoće da budu kod nje, pa, kako kaže, kuća bude puna kao košnica. Ističe da je svi maze i paze i priznaje da su joj to najljepši trenuci. Nana Gope kaže da voli gledati turske serije.

- Gledam, a i čitam, malo slabije čujem, ali eto dok ne odgledam seriju ja ne ustajem. Najviše volim gledati "Elif“, ali gledam i druge, ali da su turske. Volim i fudbal. Znam ja sve fudbalere. Volim Džeku. Pa navijam za "naše“, a kad oni ne igraju, onda navijam za Hrvate - priča Gope.

Oduševljena Istanbulom

Kaže da zna da je funta najjača valuta, a proputovala je puno svijeta, osim Amerike. Tamo, kaže nije bila. Gope je bila u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, u Engleskoj je bila četiri puta, a putovala je avionom. Posjetila je prošle godine i Istanbul.

- Istanbul je čist i prelijep grad. Ima tamo i Bosanaca. Fino mi je bilo. Putovala sam iz Sarajeva avionom. Svašta su mi tamo nakupovali. Lijep je svijet, a i Njemačka mi se jako sviđa, tamo sam živjela tri godine - navodi Gope za Anadolu Agency.

Gopin sin Hasan Rizvančević živi u Sanskom Mostu, ali sa sinom često dolazi kod majke. Kaže da je majka pokretna, ali da joj kada treba odu u kupovinu, odvedu je kod ljekara. Majka kaže voli putovati, pa često koriste priliku da je negdje odvedu, a uskoro imaju namjeru da idu kod Gopine kćerke u Zagreb.

Suad Rizvančević, srednji Gopin sin živi u Njemačkoj kaže da koristi svaku priliku da posjeti majku. Najteže je kaže krenuti od kuće, jer nikad ne zna hoće li je naći živu kad dođe slijedeći put.

- Ljubav prema majci je najveća. Nas osmoro je živo, a imali smo prelijepo djetinjstvo. Puno djece, jeli smo iz ćase i tepsije. Sve je bilo slatko i sada nosimo prelijepe uspomene na djetinjstvo - priča Suad.

Gopu najviše mazi njen unuk Irnes Rizvančević, koji joj „čita svaku želju iz očiju“. Pomogne joj koliko god može, a najviše kaže uživa u njenim pričama i savjetima koje mu daje.

Nana Gope je omiljena u Hambarinama, pa joj često dolaze komšije i obiđu je. Njen vedar duh svi vole, a često od nje traže i savjete, jer je kako kažu, svaka njena riječ prožeta mudrošću i životnim iskustvom.