open-navfaktor-logo
search
Turska
Starom hramu Gobeklitepe hrli cijeli svijet: Obelisci u obliku slova T najstarija su umjetnička djela u ljudskoj historiji
Smješten u Turskoj, 15 kilometara sjeveroistočno od Şanlıurfe, u blizini sela Örencik, Göbeklitepe, jedno od najvažnijih svjetskih naseljenih područja iz neolitskog doba, je od svog otkrića privlačio domaće i strane posjetitelje. Lokalitet Göbeklitepe star 11.500 godina, u kojem se nalaze najstariji vjerski spomenici na svijetu, posjetilo je ukupno 567.453 ljudi u 2021. godini, što je oborilo prethodne rekorde posjetilaca uprkos pandemiji.
18.03.2022. u 16:43
get url
text

Lokalitet je preplavljen domaćim i stranim turistima od 2018. godine, kada je upisan na UNESCO-ovu listu svjetske baštine i postao dostupan posjetiteljima. Očekuje se da će Göbeklitepe privući još više posjetilaca 2022.

Sa historijom koja datira iz 9600. godine prije nove ere, Göbeklitepe je promijenio naraciju o zajednicama lovaca-sakupljača iz neolita. Göbeklitepe, izgrađen desetinama vijekova prije pronalaska pisanja i točka, 7.100 godina prije egipatskih piramida i 6.100 godina prije Stonehenge-a, otkrio je dokaze koji ukazuju da su društva lovaca-sakupljača bila naprednija nego što se mislilo.

Obelisci u obliku slova T u Göbeklitepeu, koji dosežu i do 5,5 metara visine, prvi su primjeri monumentalne arhitekture koju je napravio čovjek. Ovi obelisci, koji sadrže životinjske motive, geometrijske oblike i ljudske prikaze koji podsjećaju na mitološki narativ, pokazuju da je Göbeklitepe korišten kao centar vjerovanja.

Göbeklitepe obelisci, isklesani kremenom u vrijeme kada metalni alat još nije bio dostupan, ujedno su i najstarije skulpture na svijetu i najstarija umjetnička djela u ljudskoj historiji. Göbeklitepe je također domaćin prvih primjera tranzicije u naseljeni život, pokazujući da su zajednice iz neolita posjedovale društvenu organizaciju i da su se mogle udružiti u svrhu zasnovanu na vjeri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.