Stav Evropske komisije o BiH: Stasbilan ekonomski rasdt i povoljnija klima za ulaganja

objavljeno: 13.03.2018. u 17:18

U Misiji BiH u Briselu jučer je održan sastanak delegacije BiH s predstavnicima Evropske komisije povodom pripreme predstojećeg objavljivanja Privremenog izvještaja Evropske komisije za BiH.

Delegaciju BiH predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a činili su je direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Zoran Zeljko, sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut i pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Rizvo.

S obzirom na to da Evropska komisija priprema Mišljenje o aplikaciji za članstvo BiH u EU, nakon što je BiH predala odgovore na Upitnik EU, ove godine će umjesto cjelovitog izvještaja o BiH, biti objavljen kraći Privremeni izvještaj s fokusom na temeljna politička područja, posebno vladavinu prava, temeljna ljudska prava, reformu javne uprave i ekonomski razvoj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prepoznat je napredak u pojedinim oblastima, posebno u pogledu usvajanja određenih zakona i strateških dokumenata.

S gledišta makroekonomske stabilnosti, predstavnici EK su također konstatirali da je prisutan stabilan ekonomski rast i povoljnija klima za strana ulaganja.

Delegacija BiH prezentirala je aktuelno stanje u provedbi reformi u područjima obuhvaćenim izvještajem, čime je dat značajan doprinos finaliziranju Privremenog izvještaja EK za BiH.

Brkić se u svom izlaganju, između ostalog, osvrnuo na proces reformi u BiH, regionalnu suradnju u sklopu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šetorke (WB6) kao i značaj realiziranja projekata infrastrukturne suradnje u sklopu Connectivity Agende.

Istakao je da će reformski procesi biti nastavljeni u kontinuitetu te izrazio očekivanje da će i EK doprinijeti očuvanju dinamičnosti integracijskog procesa i što skorije pripremiti mišljenje o članstvu BiH u EU.