Stav ruske banke: Sberbank pojasnio da li će preuzeti kontrolu nad Agrokorom

Objavljeno: 20.03.17 u 20:37

Dodatno finansiranje pomoći će stabilizirati situaciju tekuće likvidnosti Agrokora u očekivanju "visoke sezone", a Sberbank zajedno s VTB-om i drugim ključnim bankama-kreditorima radi na rješavanju tog problema, odgovorili su u ponedjeljak iz ruske državne banke na upit Hine.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

- Bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutna ograničenja, Sberbank mu pruža finansijsku podršku usmjerenu k stabilizaciji njegovog tekućeg poslovanja - rekli su Hini iz Sberbanke.

Predstavnici te banke sastali su se s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konsultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usaglašen do sutra, naglašavaju iz Sberbank.

U Sberbanku za sada ne mogu procijeniti iznos nužan za dodatno finansiranje Agrokora. Isto tako, moguće je da će nakon pregovora s glavnim kreditorima i dobavljačima taj iznos biti smanjen, kažu u ruskoj banci.

- Nakon što se riješi hitan problem normalizacije likvidnosti bit ćemo spremni razmotriti nastavak mogućeg dugoročnog restrukturiranja koncerna - ističu iz Sberbanke.

Pritom navode da "smislena može biti prodaja dijela non-core imovine i početak potrage za ozbiljnim investitorom s bogatim iskustvom u tom sektoru, prihvatljivim za vjerovnike i trenutne dioničare".

Iz ruske državne banke ponavljaju kako ne želi upravljati Agrokorom niti biti njegovim vlasnikom i ta pitanja ne razmatraju.