open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Štićenica Doma "Rada Vranješević" pokušala samoubistvo, uprava tvrdi: "Reagovali smo brzo"
Maloljetna štićenica Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević"u Banjoj Luci pokušala je sinoć samoubistvo u ovoj ustanovi, a uprava tvrdi da su "reagovali brzo i adekvatno" i spasili je.
22.03.2022. u 13:40
get url
text

Djevojčica se sinoć pokušala objesiti, a odmah su reagovali njeni drugari i vaspitači, te je spašena i prevezena u UKC RS-a u Banjoj Luci.

Iz Doma su rekli da u cilju zaštite djevojčice ne mogu iznositi više detalja o okolnostima ovog nemilog događaja, ali su podvukli da je reakcija vaspitača bila "brza, adekvatna i u skladu sa pravilnikom o postupanju u kriznim situacijama".

Naveli su da je djevojčica 18. februara ove godine od nadležnog Centra za socijalni rad smještena u dom, te da je, "imajući u vidu prethodna traumatska iskustva u biološkoj porodici, odmah po prijemu smještena u posebnu vaspitnu grupu".

- Zakazan joj je i kontrolni pregled kod specijaliste doktora medicine, ali termin smo dobili 23. marta. U večernjim satima 21. marta, nažalost, desio se nemili događaj. Štićenici je pružena adekvatna prva pomoć i pozvana je policija. Odmah smo obavijestili i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a čiji su predstavnici došli u ustanovu - saopćeno je iz Doma "Rada Vranješević".

Iz Doma napominju da ulažu napore da ispune sve preporuke resornog ministarstva o unapređenju rada, a nakon što je ovu ustanovu prije nekoliko mjeseci potresao slučaj seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja jedne štićenice od portira koji je trenutno u pritvoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.