open-navfaktor-logo
search
Po 1.000 KM
Stipendije za 105 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja
Svrha ovih aktivnosti je privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i koja su deficitarna, te ih nema na evidencijama službi za zapošljavanje
11.12.2019. u 14:27
get url
text
Stipendije za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je stipendije učenicima prvog razreda u školskoj 2019/2020. godini koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Ugovore su  potpisali roditelji učenika i ovlašteni predstavnici resornog ministarstva.

Na ovaj način, kako je poručeno, Ministarstvo želi zajedno sa poslodavcima da privuče djecu na zanimanja trećeg stepena, što ne onemogućava učenicima, da ukoliko tokom školovanja žele nastaviti obrazovanje za četvrti stepen ili se odluče za fakultet to i urade.

Ove godine stipendije u iznosu od po 100 KM za deset mjeseci dobit će 105 učenika iz 11 srednjih škola, što je 1.000 KM za svakog đaka na godišnjem nivou.

Među navedenim deficitarnim zanimanjima su: bravarski zavarivač i vodoinstalater, operator na CNC alatnim mašinama, moler-farbar, mesar, bravar, voćar – vinogradar – vinar,  zavarivač, elektroenergetičar, keramičar-podopolagač, stolar - moler, stolar, rasadničar, krojač, hemijski čistač, autolakirer i autolimar.

Svrha ovih aktivnosti, koje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo realizuje već treću godinu, je privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i koja su deficitarna i nema ih na evidencijama službi za zapošljavanje, saopćeno je iz Vlade KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.