Subota, 02.07.2022.
FOTO: Arhiv/Anadolu Agency

Štitila ih policija: Nekoliko desetina jevrejskih doseljenika ponovo upalo u kompleks Al-Akse

Nekoliko desetina jevrejskih doseljenika u pratnji izraelske policije ponovo su upali u kompleks Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa navodi se da je izraelska policija dopustila jevrejskim doseljenicima da uđu u Al-Aksu.

Zbog otpora Palestinaca jevrejski doseljenici od 4. maja nisu mogli ulaziti u kompleks Al-Akse.

U saopćenju Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa navodi se da je izraelska policija jutros udaljila vjernike s tog područja, nakon čega je oko 50 jevrejskih doseljenika upalo u Al-Aksu u pratnji izraelske policije.

Još se dodaje da je izraelska policija tom prilikom privela nekoliko Palestinaca te da je jutros, prema riječima očevidaca, spriječila nekoliko mladih ljudi da uđu u Al-Aksu.

Izraelski zvaničnici su ranije saopćili da je nakon tri sedmice kompleks Al-Akse otvoren za jevrejske doseljenike.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh