open-navfaktor-logo
search
Forum u Antaliji
Stoltenberg: Eskalacija izvan granica Ukrajine prouzrokovala bi još više patnje i više smrti
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ta vojno-politička organizacija razumije frustracije u Ukrajini te je upozorio da bi eskalacija izvan granica Ukrajine prouzrokovala još više patnje i više smrti.
11.03.2022. u 15:15
get url
text

Čelnik NATO-a Stoltenberg učestvuje na Diplomatskom forumu u Antaliji, gdje je za AA govorio o ratu između Rusije i Ukrajine koji traje već 16 dana.

Komentirajući ideju uspostave zone zabrane letova u Ukrajini, Stoltenberg je kazao da bi to značilo masovne zračne udare protiv ruskih protivzračnih sistema što bi dovelo do direktne konfrontacije s Rusijom.

- Vidimo brutalnost, vidimo apsolutno neopravdan napad na Ukrajinu, na civile u Ukrajini i to je užasno - rekao je Stoltenberg i pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine rat.

Ponovivši podršku NATO-a Ukrajini, Stoltenberg je rekao da članice NATO-a pružaju i vojnu i finansijsku pomoć, a istovremeno uvode teške sankcije Rusiji.

- NATO je djelimično ujedinjen u nametanju neviđenih troškova Rusiji kroz ekonomske sankcije kakve ranije nismo vidjeli - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je također pohvalio Tursku za omogućavanje diplomatskih i političkih procesa koji mogu dovesti do mirne rasprave između Ukrajine i Rusije.

- Turska je visokocijenjeni saveznik u NATO-u, igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma - kazao je Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.