open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar
Stoltenberg: NATO neće biti strana u sukobu u Ukrajini i ne šalje borbene avione u njen zračni prostor
Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da taj savez neće biti strana u sukobima u Ukrajini koju je napala Rusija, kao i da neće slati vojsku, niti avione u Ukrajinu i njen zračni prostor.
01.03.2022. u 12:39
get url
text

Stoltenberg je posjetio zračnu bazu NATO snaga u poljskom Lasku, gdje se sastao i sa predsjednikom Poljske Andrejem Dudom.

Podsjetivši kako je zbog dešavanja u Ukrajini NATO prvi put u historiji angažirao Snage za odgovor, Stoltenberg je kazao da su francuski vojnici danas stigli u Rumuniju u okviru tog angažmana.

On je kazao da se NATO solidariše s Ukrajinom i da odgovornim za napad na Ukrajinu smatra Rusiju i Bjelorusiju koja joj pomaže u tome.

- Saveznici NATO-a pružaju različitu vojnu podršku. To uključuje protutenkovsko oružje, sisteme protuzračne odbrane i drugu vojnu opremu, kao i humanitarnu i finansijsku podršku. Međutim, NATO neće biti strana u sukobu. NATO neće slati trupe u Ukrajinu, niti letjeti avionima u ukrajinskom zračnom prostoru - poručio je Stoltenberg.

I poljski predsjednik Duda je novinarima kazao da njegova zemlja nije poslala ratne avione u Ukrajinu.

- Zato što tako nešto znači vojnu intervenciju u sukobu u Ukrajini. Mi ne učestvujemo u ovom sukobu. NATO nije dio ovog sukoba. Pružamo humanitarnu pomoć Ukrajini, ali u ukrajinski zračni prostor ne šaljemo ratne avione - poručio je Duda.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.