Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg upozorava: Novi ruski raketni sistem razlog je za zabrinutost

Objavljeno: 14.11.2018. u 10:07

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je u intervjuu za Deutsche Welle da se sve članice Sjevrenoatlantskog saveza slažu da je novi ruski raketni sistem razlog za zabrinutost

Stoltenberg: Nove ruske rakete su mobilne, teško se otkrivaju i konstruirane su da mogu nositi nuklearne bojeve glave

Komentirajući najavu Sjedinjenih Država da se povlače iz sporazuma s Rusijom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, Stoletenberg je naglasio da bi Rusija morala pokazati kako se pridržava sporazuma.

- Sve članice NATO-a slažu se da je novi ruski raketni sistem razlog za zabrinutost. Ovaj sistem ugrožava sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Nove ruske rakete su mobilne, teško se otkrivaju i konstruirane su da mogu nositi nuklearne bojeve glave. Povećavaju stepen spremnosti upotrebe nuklearnog oružja u sukobu, a domet im je takav da mogu stići i do evropskih gradova, uključujući i Berlin - kazao je Stoltenberg.

Istaknuo je da su zemlje članice NATO-a već godinama vrlo zabrinute zbog ovog novog ruskog raketnog sistema.

- Još je Obamina administracija pozivala Rusiju da se u potpunosti pridržava sporazuma. Mi i dalje apeliramo na Rusiju  da poštuje ovaj sporazum, jer nijedan sporazum o kontroli naoružanja ne može biti efikasan ako ga poštuje samo jedna strana - rekao je Stoltenberg.

Upitan da li je NATO-u načelno potrebna nova nuklearna strategija, naveo je da je Savez osjetno smanjio značenje nuklearnog oružja koristeći dosadašnju strategiju.

- Decenijama smo okrenuti nuklearnom razoružavanju. NATO je odigrao ključnu ulogu u sklapanju ovog sporazuma 1987. godine, zabranivši daljnju proizvodnju raketa srednjeg dometa za stacioniranje na zemlji. Uz to smo smanjili nuklearno naoružanje u Evropi za 90 posto. Dakle, ne želimo se ponovo naoružavati. Ne želimo potkopavati važne sporazume o kontroli naoružanja, kao što je Sporazum o raketama srednjeg dometa. Zato pozivamo Rusiju da se u potpunosti pridržava ovog vrlo važnog sporazuma - kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za Deutsche Welle.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije