open-navfaktor-logo
search
Nemaju ograničeno kretanje
Stopa smrtnosti viša nego u susjednim nordijskim zemljama: U Švedskoj više od 2.000 preminulih od koronavirusa
Švedske zdravstvene vlasti objavile su danas da su umrle još 84 osobe zaražene koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji prešao prag od 2000. Država koja ima 10,3 miliona stanovnika poduzela je blaže mjere od većine evropskih zemalja u obuzdavanju širenja virusa.
23.04.2020. u 18:21
get url
text

U zemlji je do sada registrirano 16.755 oboljelih i 2.021 umrli, što je bitno viša stopa smrtnosti nego u susjednim nordijskim zemljama.

Do sada se smatralo da je vrhunac epidemije u Stockholmu, epicentru virusa u zemlji, bio 15. april, ali sada navode da je to bilo sedam dana ranije, 8. aprila.

Prema podacima koje je razmotrila Agencija za javno zdravstvo, 70.500 stanovnika Stockholma i regije, od 2,3 miliona stanovnika, bili su potencijalni nositelji virusa 8. aprila.

- Broj zaraženih je i dalje visok, sada nije vrijeme za popuštanje mjera - rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog Anders Wallensten.

Zdravstvene vlasti smatraju da će četvrtina stanovništva koja živi u Stockholmu i regiji 1. maja već biti zaražena novim koronavirusom.

U Švedskoj nije na snazi ograničenje kretanja. Među važnijim mjerama zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba, kao i posjete domovima penzionera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.