open-navfaktor-logo
search
Jubilarni
Stoti humanitarni GuGu bazar u subotu u Centru za zdravo starenje u Novom Sarajevu
Zarađeni novac od prodaje usmjerava se na kupovine paketa hrane, higijene, plaćanje računa, stipendiranje učenika i liječenje bolesnih građana širom zemlje
13.12.2019. u 13:32
get url
text
Humanitarni GuGu bazar

Humanitarni GuGu bazar u subotu će se održati 100. put.

Iza ovih vrijednih i humanih volonterki je nekoliko hiljada humanitarnih aukcija, 99 izuzetno uspješnih bazara, 10 godina volontiranja i hiljade građana kojima su pomogli na neki način.

- Mi smo neformala skupina volonterki koja već 10 godina bez dana odmora radi punom parom sa jednim ciljem, pomoći što većem broju građana u stanju socijalne potrebe, u liječenju i školovanju. Sve je počelo kada se grupa žena okupila da razmjenjuju odjeću i stvari potrebne za bebe. S prvim razmjenama, povećao se broj zainteresovanih, a onda se javila ideja da se svaki komad odjeće prodaje za 1 KM, a skupljeni novac usmjeri za jednu od mladih mama koja je bila lošeg finansijskog statusa. Tako je sve krenulo, a danas 10 godina poslije, GuGu tim iza sebe ima 99 održana bazara i bezbroj svakodnevnih akcija pomoći najugroženijima. U početku je bilo uključeno svega nekoliko žena, a danas je aktivno 15-ak, ovisno o privatnim obavezama, pa se mijenjamo i nadopunjavamo – kazala je Aida Sinanović, volonterka i naglašava kako je projekat zasnovan na prikupljanju donacija u vidu odjeće, obuće, igračaka, torbi i svih ostalih stvari koje donatori više ne koriste.

Donacije se prodaju jednom mjesečno na humanitarnim bazarima ili na aukcijama putem facebook stranice koje su aktivne tokom cijele godine.

Zarađeni novac od prodaje usmjerava se na kupovine paketa hrane, higijene, plaćanje računa, stipendiranje učenika i liječenje bolesnih građana širom zemlje.

- Svi artikli na bazarima se prodaju po cijenama od 1 KM do 5 KM, a facebook aukcije nude mogućnost i kupcima iz drugih gradova da kupe super markirane, očuvane, a nerijetko i nove stvari, također po simboličinim cijenama - dodaje Sinanović.

Stoti humanitarni GuGu bazar će se održati u subotu, od 11 do 13 sati u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.