open-navfaktor-logo
search
Protesti
Stotine demonstranata u Zapadnom Al-Qudsu okupilo se da bi podržali reformu pravosuđa
U Zapadnom Al-Qudsu okupili su se demonstranti koji podržavaju kontroverznu pravosudnu reformu, koju je Vlada premijera Benjamina Netanyahua pokušala donijeti, ali je odgodila zbog žestokih reakcija, javlja Anadolija.
27.03.2023. u 22:31
get url
text

VEZANI TEKST - Medijski izvještaji: Netanyahu odustaje od plana kontroverzne reforme pravosuđa

Prije Netanyahuove najave o odgađanju, demonstranti su se okupili ispred Vrhovnog suda u Zapadnom Al-Qudsu sa zastavama u rukama tražeći nastavak procesa oko dogovora.

Krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti koalicijskog partnera Itamar Ben-Gvir također je prisustvovao protestima praćenim sloganima "Budući premijer", objavila je televizija "Kanal 12".

Drugo ime koje je prisustvovalo demonstracijama bio je ministar komunikacija Shlomo Karai iz stranke Likud, čiji je lider Netanyahu.

Demonstranti su uzvikivali slogane "Narod hoće reformu pravosuđa", "Vjernik se ne boji", "Kradu nam izbore".

Neki demonstranti tražili su od policije da skinu uniforme i pridruže se protestima.

Ministar pravosuđa Yariv Levin objavio je 5. januara da planiraju "reformu pravosuđa" koja bi ograničila ovlasti Vrhovnog suda i omogućila vladi da ima utjecaja na imenovanja sudija.

Netanyahu je danas objavio da odgađa donošenje pravosudne reforme, zbog koje su pokrenuti masovni protesti i štrajkovi diljem zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.