Stotine doktora u Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak daje otkaz

objavljeno: 14.06.2018. u 15:23

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona danas nije dobio reprezentativnost te doktori nisu mogli potpisati kolektivni ugovor sa Vladom TK. To znači da će stotine doktora u ovom kantonu u ponedjeljak dati otkaz, što će praktično značiti krah zdravstvenog sistema u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH.

 - Duboko smo razočarani odnosom Vlade TK prema doktorima. Vlada nema sluha prema svojim doktorima. Naš glavni zahtjev je bio da nas se uvaži kao socijalnog partnera, da doktor može da odlučuje o sebi. Nama je oduzeta sloboda - rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora Admir Suljić.

On je danas istakao da u TK ništa više neće biti kao prije te najavio da će od 18. juna stotine doktora dati otkaze.

- Bez doktora nema zadravstvenog sistema, a to ova Vlada ili ne želi da shvati ili ne razumije. Da li nas shvataju neozbiljno vidjet ćemo u ponedjeljak. Nama nije lako dati otkaz, mi imamao kredite, nekima ističu ugovori za par dana ili nekoliko mjeseci, ali obećavamo da se niti jedan doktor neće vratiti na posao, dok se svi ne vrate - kaže Suljić.

On je javno progovorio i o velikim pritiscima na doktore u nekim zdravstvenim ustanovama TK.

- U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla zbog raznoraznih prijetnji i torture koju provodi direktor (Nešad Hotić op. a.), koji kažnjava svaku neposlušnost, imamo problem sa članstvom. Doktori se boje potpisati otkaz. U UKC-u ćemo imati odziv od 40 do 50 posto, što je dvije stotine doktora. U Domu zdravlja Tuzla imat ćemo oko 50 posto. U ostalim sredinama je još veći odziv. U Gradačcu 99 posto, Srebreniku 90, Gračanici, Živinicama, Lukavcu 80, Banovićima 70, Kalesiji 60 posto... To su doktori koji na terenu pokrivaju 300.000 ljudi. U ponedjeljak očekujemo minimum 600 otkaza doktora od ukupno 1.020 članova našeg sindikata - zaključio je Suljić.

Inače, odluku o reprezentativnosti donosi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku TK, a dobijanjem reprezentativnosti svaki sindikat ima pravo da vodi pregovore i u konačnici potpisuje dokumente poput kolektivnog ugovora.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović nakon propalih pregovora sa Sindikatom doktora rekao je da se o kolektivnom ugovoru ne pregovara.

- Reprezentativnost se utvrđuje. Mi u tom predmetu za utvrđivanje reprezentativnost imamo podatke koji su stari preko godinu dana, a koji su bitni, zbog toga tražimo nove, jer želimo da se u upravnom postupku donese zakonom zasnovano rješenje. Imamo dvije presude Kantonalnog suda Tuzla o utvrđivanju reprezentativnosti. Presuda je jasna i nedvosmislena i njome se odbija reprezentativnost - rekao je Suljaknović.

Dodajmo da je Strukovni sindikat doktora reprezantivina na nivou Federacije BiH i svim ostalim kantonima, ali nije u TK.