open-navfaktor-logo
search
Sud presudio
Strabag ne može naplatiti garancije od Dinarika
Prema navodima Tužilaštva ZDK, postoji osnova sumnje da su nadležni u Strabagu počinili krivična djela krađe i zloupotrebe čeka i kartice
07.09.2018. u 14:15
get url
text

Općinski sud u Zenici, na osnovu zahtjeva Tužilaštva ZDK donio je privremenu mjeru zabrane aktiviranja bankovnih garancija firme Dinarik d.o.o. u korist austrijske kompanije Strabag, u iznosu od 1,3 miliona eura, odnosno oko 2,5 miliona KM.

Kako je Faktor prije nekoliko dana pisao, kompanija Strabag je protestvovala bankovne garancije firme Dinarik kod Sber banke, zbog navodnog neizvršavanja posla.

Strabag je izvođač radova na jednoj od dionica na Zeničkoj zaobilaznici na Koridoru Vc, a kao podizvođač na izgradnji jednog od mostova angažovana je domaća firma Dinarik. Uz obrazloženje da Dinarik navodno nije izvršio svoje ugovorne obaveze, iz Strabaga su na maliciozan način pokušali kod Sber banke pokrenuti naplatu avansne i garancije za izvršenje posla, iako bi u slučaju naplate bili prekršeni domaći zakoni.

Prema važećim zakonima, bankovne garancije se mogu aktivirati tek nakon raskida ugovora, a Strabag je prvo pokrenuo proces naplate garancija, pa tek nakon toga Dinariku ponudio mogućnost raskida ugovora putem arbitraže.

Prema navodima Tužilaštva, koje je uvažio Općinski sud u Zenici pri donošenju odluke, postoji osnova sumnje da je Strabag, odnosno da su nadležne osobe u ovoj kompaniji počinili krivična djela krađe, kao i zloupotrebe čeka i kartice, te je s ciljem daljeg provođenja istrage zatražena privremena mjera obustave isplate.

Odluka Općinskog suda u Zenici, kojim se zabranjuje aktiviranje bankovnih garancija

- Ovakve odluke učvršćuju nas u stavu da je BiH pravna država, te da su svi jednaki pred zakonom, bez obzira na veličinu firme, odnosno da “veliki“ ne mogu raditi baš sve što požele. Zahvaljujući ovoj odluci očuvano je poslovanje naše firme, koje bi bilo dovedeno u pitanje da su garancije i naplaćene. Na taj način sačuvana su i radna mjesta naših radnika, kao i egzistencija njihovih porodica. I pored svega što se dešavalo u proteklom periodu, mi smo i dalje spremni sarađivati sa svima na izgradnji Koridora Vc, koji spada među najveće, ne samo građevinske, nego i ekonomske i opće društvene projekte u BiH, ali, naravno, isključivo u skladu sa pozitivnim zakonima i propisima u državi BiH. Također željeli bismo se zahvaliti našem pravnom timu  advokatskoj kancelariji Anel Kurtović  i Maja Sadović, koji su nam pomogli u ovom slučaju – kazao nam je Juso Baručija, direktor Dinarika.

Pred sudom u Zenici je i zahtjev u vezi sa imovinom firme Dinarik koja se nalazi na gradilištu mosta kod Zenice, a koju je neovlašteno zaplijenio Strabag.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.