open-navfaktor-logo
search
Građevinski rat
Strabag nezakonito koristi imovinu Dinarika
Iako je u toku sudski proces u vezi sa zaplijenjenom imovinom, Strabag neovlašteno koristi Dinarikovu opremu na izgradnji vijadukta Babina rijeka
19.09.2018. u 15:50
get url
text

Firma Strabag ne samo da je nezakonito zaplijenila opremu kompanije Dinarik na gradilištu vijadukta Babina rijeka, koje se nalazi na Koridoru Vc kod Zenice, nego je nastavio neovlašteno koristiti tu opremu na izgradnji ovog objekta. Ovu vijest nam je potvrdio direktor kompanije Dinarik Juso Baručija.

- Danas smo obišli gradilište vijadukta Babina rijeka, te smo utvrdili da firma Strabag i dalje koristi našu opremu, koja je otuđena na nezakonit način. Iako je Općinski sud u Zenici zabranio aktiviranje bankovne garancije, a još se čeka odluka nadležnog suda u vezi sa zabranom korištenja opreme, Strabag ovim postupkom čini više krivičnih djela, kao i ogromnu štetu nama kao kompaniji – kazao je Baručija.

{$galerijaFotografija}

Strabag je jedan od izvođača radova na dionici Donja Gračanica – Klopče, na Zeničkoj zaobilaznici koja je dio autoputa na Koridoru Vc. Kao firmu podizvođača na izgradnji vijadukta Babina rijeka angažovao je firmu Dinarik. Uz obrazloženje da Dinarik navodno nije izvršavao svoje ugovorne obaveze, u Strabagu su zaplijenili opremu spomenute domaće građevinske firme, te pokrenuli proceduru naplate bankovne garancije.

VEZANI TEKST – Strabag nezakonito plijeni imovinu domaćih firmi

Općinski  sud u Zenici je nedavno donio privremenu mjeru zabrane aktiviranja bankovne garancije.

VEZANI TEKST – Strabag ne može naplatiti garancije od Dinarika

Sudski proces u vezi sa zaplijenjenom imovinom još  je u toku.

- Ukoliko nas sud ne zaštiti, otići ćemo u stečaj kao i kompanija Entea d.o.o. Moramo da shvatimo da Strabag ovakvim postupcima dobija višemilionsku nezakonitu korist koja sada iznosi četiri miliona eura. Naš pravni tim, kojeg čine Anel Kurtović i Maja Sadović užurbano rade na tome da se zabrani korištenje ove opreme. Niti jedan razlog ne može opravdati nasilno postupanje firme Strabag, odnosno njihovo konstantno uništavanje domaćih firmi. Ukoliko se ovakvo ponašanje dopusti, uskoro nećemo imati niti jednog kvalitetnog domaćeg izvođača radova – poručio je Baručija.

Koridor Vc - vijadukt babina Rijeka - Dinarik - Strabag
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.