Napetost raste između Rusije i zapadnih zemalja, koje strahuju da Rusija planira invaziju na susjednu Ukrajinu.

Rusija to poriče, ali zahtijeva da NATO isključi Ukrajinu i druge koji bi se ikada pridružili NATO-u kako bi ublažio situaciju, piše BBC.

Odgovarajući na poziv Moskve na izravne pregovore sa SAD-om, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da neće biti razgovora o evropskoj sigurnosti bez evropskih saveznika i partnera.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je Rusija dala SAD-u i NATO-u dva nacrta sporazuma.

- Nema druge opcije - rekao je - jer je "stanje odnosa između Rusije i kolektivnog Zapada potpuni nedostatak povjerenja".

U prijedlozima Rusija iznosi niz radikalnih zahtjeva, kojima traže od zemalja koje su se pridružile NATO-u nakon pada Sovjetskog Saveza da ne raspoređuju vojnike ili oružje u područjima gdje bi se mogli smatrati prijetnjom Rusiji. Teški bombarderi i ratni brodovi ne bi bili dopušteni u područjima izvan njihovog nacionalnog zračnog prostora ili voda iz kojih bi mogli pokrenuti napad.

To bi značilo da NATO uopće ne igra nikakvu ulogu ni u jednoj od tri baltičke republike ili Poljskoj. I NATO bi morao odustati od planova da se Ukrajina i Gruzija na kraju pridruže zapadnom savezu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je u petak da su Sjedinjene Države spremne na dijalog s Rusijom o njezinim sigurnosnim zahtjevima i da će iznijeti vlastitu zabrinutost.

- Iznijet ćemo na stol naše zabrinutosti - rekao je Sullivan na skupu Vijeća za vanjske odnose.

Sullivan je također rekao da je posljednja ocjena američke vlade da ruski predsjednik Vladimir Putin nije donio odluku o invaziji Ukrajine. Putin je okupio desetke hiljada vojnika na granici s Ukrajinom, prenosi Reuters.

- Trenutna procjena američke vlade je da on još nije donio odluku tako da nema promjena s prošle na ovu sedmicu u tom pogledu - rekao je.

Ali, rekao je da je "analiza koju je obavještajna zajednica iznijela kako bi ukazala na to da ruska vlada ozbiljno razmatra i operativno planira takvu vježbu, je potvrđena".