Vlasti strahuju da će vojne grupe pokušati da iskoriste ovaj veliki sportski događaj.

Kako osigurati sigurnost u zemlji tokom jednomjesečnog Afričkog kupa glavno je pitanje kamerunskih vlasti. Prije uvodne utakmice domaće reprezentacije protiv Burkine Faso na zapadu zemlje djeluju separatističke milicije, a na sjeveru džihadističke grupe. 

Sigurnosne snage su u punoj pripravnosti na zapadu zemlje nakon što su oružane grupe poslale brojne prijetnje reprezentacijama u F-grupi, u kojoj će igrati Tunis, Mali, Mauritanija i Gambija. Reprezentacije imaju trening-centar u Buei, žarištu separatističkih sukoba, dodaje AFP.

Francuska agencija javalja da je u srijedu odjeknula eksplozija u Limbeiju, gdje će reprezentacije igrati utakmice F-grupe. Vlasti su to pripisale tamošnjim separatistima, koji su dio manjine, koje žele da se odvoje od države.

Nakon godina frustracije zbog diskriminacije, separatisti su čak proglasili Republiku Ambazoniju u oktobru 2017. Ovo je dom britanskih južnih Kamerunaca, koji su u tu zemlju došli nakon nezavisnosti od francuske vladavine 1960. godine, piše AFP. U sukobima je do sada poginulo 3.500 ljudi, a više od 700.000 je moralo napustiti svoje domove, dok organizacije za ljudska prava upozoravaju na zločine s obje strane.

Na krajnjem sjeveru zemlje vlasti su zabrinute i zbog aktivnosti džihadista koji se, prema podacima sigurnosnih službi, pripremaju za napade u Yaoundeu, privrednom središtu Douale kao i na sjeveru zemlje, prenosi AFP.

Time žele skrenuti pažnju na krvave sukobe koji su započeli ratom između milicija Boko Harama i tzv. Islamske države u Africi.

Vlasti u zemlji, na čelu s 88-godišnjim predsjednikom Paulom Biyoom, upozoravaju da će učiniti sve za sigurnost tokom Afričkog kupa, dok neki smatraju da je riječ samo o medijskoj kampanji.

- Mislim da džihadisti ne mogu poremetiti pripreme za prvenstvo osim velikim napadom, ali to je malo vjerovatno, jer je stadion na kojem će se igrati utakmice u D-grupi u Garoui daleko od uobičajenog mjesta njihovog djelovanja - napisao je Guibai Gatama, urednik novine L'Oeil du Sahel na sjeveru zemlje.

U D-grupi će igrati Egipat, Nigerija, Sudan i Gvineja Bisao.

Afrički kup nacija, koje je dva puta odgađan zbog nove pandemije koronavirusa, igrat će se od 9. januara do 6. februara, prenosi STA.