open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Strahovite razmjere razaranja u Mariupolju
Dok ukrajinska vojska nastavlja pružati otpor ruskim snagama u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, stotine civila uspjelo se evakuisati u nedjelju u sigurnu zonu, dok hiljade još uvijek čeka na spas.
04.04.2022. u 14:12
get url
text

{$galerijaFotografija}

Iako su Rusi izjavili da kontrolišu centar grada, u administraciji Kijeva kažu da nastavljaju da brane strateški grad.

Humanitarne grupe ne mogu stići do Mariupolja otkako su ruske snage počele da bombarduju grad, što otežava život građanima koji su ostali u gradu živeći u nehumanim uslovima.

Slike fotoreportera Anadolu Agency (AA) prikazuju razmjere razaranja strateškog grada i ljudske patnje i posljedice ruskih napada. Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je u nedjelju 2.694 Ukrajinaca evakuisano u sigurna područja.

Vereščuk je izjavila da je u posljednja 24 sata je oko 460 civila svojim vozilima napustilo Mariupolj i Berdjansk uputivši se prema Zaporožju, dok je 350 civila evakuisano u kolonama.

Potvrđeno su u sigurnu zonu evakuisani i stanovnici gradova Lisičansk, Severodonjeck, Rubižne i Kremennaja u regiji Lugansk.

Vereščuk je izjavila da je u grad Manhuš stiglo još sedam autobusa u pratnji delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, dok se nastavljaju pregovori da ti autobusi odu u Mariupolj radi evakuacije civila.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio da je jedan od njegovih timova u nedjelju pokušao stići do opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja, gdje su desetine hiljada ljudi zarobljene i suočene sa svakodnevnim ruskim bombardovanjem.

Crveni krst procjenjuje da bi do 100.000 civila moglo pokušati da se evakuiše, iako nema tačne brojke.

20220404_2_52949592_75498771_Web.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.