Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg u petak je napunila 17 godina i ponovno stala ispred Švedskog parlamenta s transparentom "School Strike 4 Climate" ("Školski štrajk za klimu").

- Štrajk za klimu, 72. sedmica, tvitala je Thunberg i objavila fotografiju sebe s ručno oslikanim transparentom "School Strike 4 Climate".

Greta Thunberg započela je štrajk u avgustu 2018. Škole u švedskom glavnom gradu u petak su još uvijek zatvorene zbog božićnih blagdana.

Greta se vratila u Švedsku nakon četiri i po mjeseca odsustva. Thunberg je govorila na sastancima o klimi od Švicarske do New Yorka, a nedavno je učestvovala na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu te na skupu u Torinu u Italiji.

U decembru ju je časopis Time proglasio osobom godine zbog uloge u stvaranju globalnog pokreta o klimatskim promjenama odsustvom iz škole petkom. Thunberg ne leti iz ekoloških razloga, a iza nje su dva transatlantska putovanja u 2019.

Greta je govorila na UN-ovom klimatskom samitu u New Yorku, učestvovala je na susretima u Montrealu u Kanadi i putovala je diljem Sjedinjenih Država, prenosi Hina.

Madrid je bio domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama nakon što je Čile otkazao organizaciju konferencije zbog nemira u toj južnoameričkoj zemlji.