open-navfaktor-logo
search
Rezultati
Stranke centra izgubile podršku na evropskim izborima
Čelnici EU-a već se trebaju sastati u utorak kako bi započeli složeni proces političkog cjenkanja
27.05.2019. u 13:29
get url
text

Zvanični rezultati izbora za Evropski parlament objavljeni u ponedjeljak ujutro potvrdili su gubitke političkih grupa s lijevog i desnog centra, istovremeno jačajući pozicije liberala i Zelenih. 

Te brojke, zasnovane na djelimičnim rezuitatima, znače da su dva tradicionalno vladajuća politička bloka ostala bez većine. Njihovi stranački kandidati instistiraju, ipak, da su njihove grupe u najboljoj poziciji da formiraju većinu u novom parlamentu.

- Nema stabilne većine EPP i to je razlog zašto je EPP spreman na kompromis - izjavio je njemački zastupnik Manfred Weber, misleći na Evropsku narodnu stranku (EPP) koja je osvojila 179 mjesta, što predstavlja gubitak od 37 zastupnika.

U međuvremenu su Socijalisti i Demokrati osvojili 150 mjesta, gubeći 35 zastupnika. Kandidat s njihove stranačke liste, Holanđanin Frans Timmermans, izjavio je da rezultati izbora znače da "mi moramo da budemo skromni". 

- Moramo jasno predstaviti svoj program. Ponovit ću prijedlog da sarađujemo s ostalim progresivnim strankama, da pokušamo stvoriti program koji bi se bavio aspiracijama, snovima, a povremeno također i strahovanjima naših evropskih sugrađana - kazao je Timmermans, koji je potpredsjednik Evropske komisije.

Nasuprot njima, liberalna grupa ALDE ostvarila je značajne pomake, osvojivši 107 mjesta, uključujući i listu Renesansa francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Zeleni su na četvrtom mjestu sa 70 zastupnika zahvaljujući dobrim rezultatima u brojnim članicama EU-a. Oni su u Njemačkoj nadmašili rezultat Socijaldemokrata i našli su se na drugom mjestu s oko 21 posto osvojenih glasova.

Evropska povjerenica Margrethe Vestager, kandidat ALDE, izjavila je da namjerava da se takmiči za nasljednika predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera.

- Radila sam na ukidanju monopola. I to je ono što su glasači također učlinili, tako da je monopol vlasti ukinut - kazala je.

Čelnici EU-a već se trebaju sastati u utorak kako bi započeli složeni proces političkog cjenkanja.

Druga značajna karkteristika izbora je rast izlaznosti širom bloka. Prve procjene u svih 28 članica EU-a pokazuju da je odziv glasača iznosio 50,95 posto, samo nešto više od osam posto nego na prethodnim izborima u 2014, čime je okončan trend sve manje izlaznosti na evropske izbore.

Izbori su trajali četiri dana i bili su otvoreni za više od 400 miliona ljudi s pravom glasa, u onome što se smatra najvećim transnacionalnim glasanjem u svijetu, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.