open-navfaktor-logo
search
Masakr u zatvoru
Stravičan slučaj: Ubili četiri zatvorenika kako bi dobili smrtnu kaznu, porodice žrtava to spriječile
Srodnici ubijenih zatvorenika Williama Scruggsa (44), Jimmyja Hama (56), Jasona Kelleyja (35) i Johna Kinga (52) zatražili su od tužilaca da ne zahtijevaju smrtnu kaznu
25.11.2019. u 11:12
get url
text
Denver Simmons i Jacob Philip
Denver Simmons i Jacob Philip

Dvojici zatvorenika koji su u zatvoru ubili četiri osobe kako bi dobili smrtnu kaznu, umjesto doživotne kazne koju su već izdržavali, je ta ideja propala.

Denver Simmons (38) i Jacob Philip (28) već su izdržavali doživotne kazne za nepovezana dvostruka ubistva. Obojici su izrečene dodatne doživotne kazne, nakon što su se porodice njihovih posljednjih žrtava usprotivile pogubljenju.

Srodnici ubijenih zatvorenika Williama Scruggsa (44), Jimmyja Hama (56), Jasona Kelleyja (35) i Johna Kinga (52) zatražili su od tužilaca da ne zahtijevaju smrtnu kaznu.

Oba muškarca bila su osuđena za ubistva žena i njihove djece u zasebnim incidentima i već su izdržavali po dvije doživotne kazne. Nakon što su priznali krivicu za nova ubistva, sada imaju šest doživotnih kazni. Nijedan muškarac ne bi imao pravo na uvjetnu kaznu prema ranijim dvostrukim osudama za ubistvo.

Ubistva Scruggsa, Hama, Kelleyja i Kinga dogodila su se 2017. godine u zatvoru u Kirklandu, a u nizu telefonskih poziva u junu te godine, Simmons se prisjetio načina na koji su on i Philip namamili svoje posljednje žrtve u zatvorsku ćeliju obećavajući kafu i kolačiće.

Nisu imali ništa protiv svojih žrtava. Jedan od njih im je, priznaje Simmons, bio čak i prijatelj. Simmons je čak predvidio da njihova smrtonosna šema vjerovatno neće rezultirati pogubljenjem. Tada je opisao krvavi plan dvojice muškaraca koji su imali "mnogo zajedničkog", uključujući spremnost da ponovo ubiju.

- Uvijek bih se šalio s njim, od augusta i septembra i oktobra 2015. godine, da ako se nećemo sami ubiti, mogli bi se proslaviti i dobiti smrtnu kaznu.

'Kraj marta ove godine (2017), on je to bio voljan učiniti. Dakle, mi smo to upravo planirali. I uspjeli smo. Krajem marta 2017. godine, on (Phillip, op.a.) je bio spreman to uraditi. Tako smo isplanirali i uradili smo to – kazao je Simmons.

U maju 2010. Simmons je upucao 45-godišnju Sheilu Faye Dodd, a zatim je uzeo njenu bankovnu karticu, kupio pizzu. Otišao je po njenog 13-godišnjeg sina Williama u školu, a zatim je i njega ubio. Priznao je ubistva u zamjenu za povlačenje mogućnosti izricanja smrtne kazne.

U augustu 2015. godine Filip se izjasnio krivim za davljenje svoje djevojke Ashley Kaney (26) i njene osmogodišnje kćerke Riley Burdick, što se dogodilo dvije godine ranije. U to je vrijeme pohađao školu za nuklearnu obuku američke mornarice u obližnjem Goose Creeku.

Obojica su upućeni u Kazneno-popravnu ustanovu Kirkland, ustanovu sa maksimalnom sigurnošću, udaljenu nekoliko kilometara od glavnog grada države Columbia. Bili su smešteni u jedinici za zatvorenike kojima je potrebna pomoć u oblasti mentalnog zdravlja, ali koji ne zadovoljavaju uvjete za hospitalizaciju. Zbog njihove relativno čiste dosjea u pritvoru, Simmons, koji je tada imao 35 godina, rekao je da su on i Philip, koji je tada imao 26 godina, imenovani za čuvare u toj jedinici. To je značilo da su njihova vrata ostajala otvorena kada su se drugi ključali.

U jedinici u kojoj je bilo 139 zatvorenika bila su samo dva stražara. Žrtve su vjerovale ubicama, te im je bilo kako navesti ih da dođu u njihovu ćeliju. Birali su ih po fizičkim karakteristikama, a u ćeliju su ih dovodili jednog po jednog.

Nakon što su ubili četiri zatvorenika, prijavili su stražarima šta su uradili. Na pitanje zašto nije izvršio samoubistvo, ukoliko je želio svoju smrt, Simmons je rekao kako je pokušao nekoliko puta, te da je to, iako zvuči lako, veoma teško.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.