open-navfaktor-logo
search
27. godina od masakra
Stravična svjedočenja preživjelih iz Kravice: Ubijali su cijelu noć, pravili pauze kad se umore pa onda nastavljali
U skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici kod Srebrenice 13. i 14. jula 1995.godine ubijeno je oko 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.
13.07.2022. u 07:30
get url
text

Tokom popodneva, kada je skladište bilo puno, pripadnici jedinica bosanskih Srba u zgradu su ubacivali bombe i pucali u zatočene muškarce. Samo nekoliko je uspjelo preživjeti masakr. 

Kako je sudski utvrđeno, masovna ubistva Srebreničana nakon 11. jula vršena su i u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici, za šta je osuđeno ukupno devet nekadašnjih pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, od kojih su većina bivši pripadnici Trećeg voda Skelani ove jedinice. Tako su na po 20 godina zatvora osuđeni Željko Ivanović, Brano Džinić i Radomir Vuković, a ista kazna je izrečena komandiru Trećeg voda Skelani Milenku Trifunoviću te nekadašnjim pripadnicima tog voda Slobodanu Jakovljeviću, Branislavu Medanu, Aleksandru Radovanoviću i Petru Mitroviću.

Kako je presudama potvrđeno, pripadnici Drugog odreda Šekovići sudjelovali su u zarobljavanju velikog broja Srebreničana, koji su sprovedeni u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, gdje su ubijeni. U presudama je, također, navedeno da su Trifunović, Radovanović i Mitrović iz automatskih pušaka pucali u zarobljene, Džinić i Vuković su na njih bacali ručne bombe, a Jakovljević, Medan i Ivanović su čuvali stražu kako bi spriječili bjekstvo zarobljenika kroz prozore skladišta, u čemu im se, nakon što je ispalio hice, pridružio i Mitrović.

Jedini bivši pripadnik Drugog odreda Šekovići koji je sporazumom priznao krivicu za sudjelovanje u pretresanju bošnjačkih sela u Srebrenici, zarobljavanju i spovođenju muškaraca do magacina u Kravici, a potom čuvanju straže kako neko od napadnutih ne bi pobjegao, jeste Vaso Todorović, koji je osuđen na šest godina.

Osim policajaca Drugog odreda Šekovići, za zločine počinjene u Kravici osuđeni su i pripadnici Centra za obuku "Jahorina" pri MUP-u RS-a.

Komandant ovog centra u julu 1995. Duško Jević i komandant Prve čete ove jedinice Mendeljev Đurić osuđeni su na po 20 godina zbog učešća u ubistvima u Kravici i prisilnom premještanju civilnog stanovništva s područja Srebrenice.

U sudskoj odluci stoji "da su njih dvojica, svjesni da će muškarci biti pogubljeni po prijekom postupku, naredili pripadnicima Prve čete da sudjeluju u prisilnom premještanju, odvajanju vojno sposobnih muškaraca, njihovom zatvaranju i držanju u tzv. bijeloj kući, te kasnijem masovnom ubijanju zarobljenih u skladištu u Kravici".

Na istu kaznu od 20 godina je osuđen Božidar Kuvelja, kao pripadnik Drugog voda u Prvoj četi, zbog sudjelovanja u prisilnom preseljenju i ubistvima muškaraca u Kravici.

- Vijeće je zaključilo da je, nakon masovnog ubistva muškaraca u Kravici 13. jula 1995. godine, Kuvelja u jutarnjim satima narednog dana pucao iz puškomitraljeza u preživjele koji su na prevaru pozvani da izađu iz skladišta - navedeno je u presudi Kuvelji.

Čak trojici bivših pripadnika ove jedinice su kazne izrečene po sporazumima o priznanju krivnje, te je Dragan Crnogorac osuđen na 13 godina, a Milivoje Ćirković i Zoran Kušić na po pet godina zatvora. Ćirković i Kušić su priznali da su u blizini Zemljoradničke zadruge Kravica, po naređenju svojih starješina, ubili po jednog zarobljenika bošnjačke nacionalnosti.

Preživjeli su svjedočili o masakru. 

- Počela je onda rafalna pucnjava. Ja sam samo savio glavu u ćošku i zažmirio. Čulo se kako ispred magacina pričaju i smiju se. Ja sam ležao i podlila je krv pod mene. Prevukao sam dva tijela mrtva na sebe i tu sam čitav dan proveo. Već kada je bio mrak, čuo sam da komanduje: "Parkiraj utovarač. Operite asfalt. Pokrijte mrtve sijenom." Po nama su posuli sijeno - kazao je jedan od svjedoka.

Drugi svjedok je kazao da je ubijanje trajalo cijelu noć.

- Naprave pauzu, umore se, pa ponovo uđu unutra i onda pucaju koliko im je želja. Onda kada to prekinu, počnu bacati bombe kroz prozor i ulaze. Kao da je bio žar pod mojim stomakom, kao da je neko vatru naložio, toliko je bilo toplo od te krvi. Vidio sam da mogu dohvatiti prozor, provukao sam se i iskočio vani - rekao je svjedok. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.