Stručnjaci ističu: Elektronska cigareta nije sredstvo odvikavanja od pušenja

Objavljeno: 11.01.17 u 19:55 Autor: A. S.

Elektronske cigarete nisu sredstvo za odvikavanje od pušenja. 

To je novi oblik duhanskog proizvoda i kao takav bit će tretiran novim zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Istakla je to prof. dr. Aida Ramić-Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

- Elektronska cigareta sadrži nikotinsko punjenje. To je mali dio oblika spremnika za bateriju u kojoj se nalazi rastvorena količina nikotina koja odgovara broju od 200 cigareta. Ono što je industrija postigla je to da osoba nema vidni oblak duhanskog dima oko sebe, ali onaj ko konzumira elektronsku cigareta održava sebe na ovisnosti o nikotinu.

Ramić-Čatak naglašava kako elektronska cigareta nije isto što i nikotin zamjenska terapija u koju spadaju: tablete, pastile, žvakaće gume, inhalatori i flasteri.

- Oni spadaju u grupu nikotin zamjenske terapije, jer otpuštaju male količine nikotina, koje su raspoređene tako u organizmu, da pokriju krize, kad njegov nivo padne. Receptori mozga su naučeni na hemijsku tvar - nikotin. Kad ga nema dovoljno mijenja se nivo receptora, serotonina i dopamina, modelira se raspoloženje. Pušači u takvim situacijama vjerno opisuju svoju bolest i treba im vjerovati, jer se nikotin „igra“ sa receptorima u mozgu.

Pušenje stvara metabolične promjene u ćelijama organizma, a to, kaže Ramić-Čatak, nije naivna stvar.

- Kad se osobi uskrati hemija na koju je navikla godinama, njen organizam je izložen dramatičnoj slici hroničnog nedostatka nikotina. Neki su psihički jaki, pa sve mogu izdržati, a drugima je potrebna podrška u vidu nikotin zamjenske terapije. Međutim, oni se ne smiju uzimati duže od nekoliko sedmica! Elektronska cigareta to nije. Ona se servira nekome da praktično ostane ovisan o nikotinu. To je kao da ovisniku o drogi, tu istu drogu dajete razblaženu u čaši vode, misleći kako će se odviknuti od nje - naglašava Ramić-Čakat.

Dodaje kako su i cigarete, kojima se dodaju razni mirisi, poput mentola i drugih aditiva, samo još jedna u nizu prevara duhanske industrije kojima se želi prikriti štetnost tog proizvoda.