open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Stručnjaci kažu: Nadolazeća solarna superoluja mogla bi "srušiti" internet
Internet bi mogao biti poremećen mjesecima zbog nadolazeće "solarne superoluje".
13.11.2021. u 11:27
get url
text
Ilustracija

Prema nedavnim nalazima, solarna oluja udaljena 93 miliona milja mogla bi izazvati "internet apokalipsu" koja će ljude izbaciti iz mreže mjesecima, piše Unilad.

Docentica Sangeetha Abdu Jyothi sa Kalifornijskog univerziteta Irvine predstavila je svoje istraživanje ranije ove godine.

U izvještaju se upozorava da bi solarna superoluja mogla prouzročiti velike prekide interneta koji pokrivaju cijeli svijet i traju nekoliko mjeseci, što predstavlja rizik za cijeli svijet.

A šta se dešava? Zemljin magnet nas štiti od stalnog bombardiranja sunčevog zračenja koje se zove solarni vjetar. Skreće solarni vjetar prema polovima planete, stvarajući aurore poput sjevernog svjetla koje nemaju štetan utjecaj na svijet ispod. Međutim, svakih 80 do 100 godina prirodni životni ciklus Sunca proizvede solarnu superoluju dovoljno jaku da prođe kroz prirodnu barijeru Zemlje i izazove pustoš na bilo čemu što je elektromagnetno.

Poslednji put kada se to dogodilo 15. maja 1921. godine, izazvalo je požare i kvarove na opremi u električnim i telegrafskim kontrolnim sobama širom svijeta, što je oštetilo ono što je u to vrijeme bila vrhunska tehnologija.

Ovih dana ogroman dio svijeta ovisi o elektromagnetnim uređajima, te bi solarna superoluja koja ih stavlja van pogona mogla srušiti internet i uništiti komunikacijsku infrastrukturu širom svijeta.

Prema The Independentu, ovo je potencijalno događaj koji se dešava jednom u vijeku i koji bi mogao predstavljati ozbiljnu prijetnju modernom svijetu jer se značajno oslanja na tehnologiju.

Osim što bi internet na neko vrijeme mogao biti isključen, solarna superoluja bi također mogla dovesti do nestanka struje jer se električne mreže gase.

Srećom, dr Mike Hapgood je rekao da u takvoj situaciji "neće biti posebno velike štete" jer bi se električne mreže mogle lako ponovo uključiti nakon nestanka struje.

Dr Hapgood je ukazao na efekte umjerene solarne oluje koja je pogodila Zemlju 1989. Poremećaji u opskrbi električnom energijom u Kvebeku, Kanada, riješeni su nakon oko devet sati, tako da bi se eventualni problemi mogli relativno brzo riješiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.