Ispijanje kafe nudi različite prednosti. Naučnici su naime, otkrili da kafa podstiče osjećanja ljubaznosti, prijateljstva i sreće.
Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalij, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih jedinjenja. Napitak je također izvor antioksidansa.
Ali, da li ste se pitali koja je razlika između tople i hladne kafe?
Postoji više načina da pripremite hladnu kafu.
Hladni napitak pravi se sa hladnom vodom za nižu kiselost. Naime, hladna kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sistem.
No, prema provedenoj studiji, vruća kafa ima više antioksidansa nego hladna kafa.
Vrijednost pH tople i hladne kafe skoro je isti i kreće se od 4.85 do 5.13.
Zato se hladnija kafa predlaže onima koji imaju problema sa želucem, dok je u drugim slučajevima bolje piti topli napitak.