open-navfaktor-logo
search
Navika mnogih
Stručnjaci objasnili šta se događa sa organizmom ako kafu pijete odmah nakon buđenja
Grupa istraživača sa Univerziteta Nevada-Reno otkrila je da se talog kafe može koristiti kao biodizel, pa je vrlo vjerovatno će u bliskoj budućnosti isparavanja iz automobila mirisati poput šoljice svježe skuhane kafe.
19.02.2021. u 09:50
get url
text

Možda zbog toga nije najbolje rješenje dan počnete prvom šoljicom kafe. Zapravo, ljekari vjeruju da je najbolje vrijeme za uživanje u šoljici kafe između 9,30 i 11,30 sati.

Učinci koje ona može imati na tijelo, kada je pijete na prazan želudac mogu biti pravi znak za uzbunu, piše Bright Side.

Evo šta može uzrokovati šoljica kafe koju popijete na prazan želudac:

Osjećat ćete se umornije

Kafa je za mnoge od nas napitak za buđenje, no pijenje čim ustanete iz kreveta može imati suprotan učinak. Kofein udvostručuje nivo hormona stresa i može dovesti do problema sa spavanjem. Ako dan počnete šoljicom kafe, nakon kratkog vremena ćete se ponovno osjećati pospano. To se događa jer naše tijelo proizvodi inzulin kako bi nadoknadio šećer, uzrokujući pad nivoa glukoze u krvi, što rezultira nedostatkom energije i tjeskobom.

Tijelo može brže izgubiti bitne minerale

Konzumiranje redovne doze kafe rano ujutro može dovesti do gubitka mnogih esencijalnih vitamina i minerala. Može sabotirati apsorpciju željeza, magnezija i vitamina B koji su vitalni za naš živčani sistem.

Previše kofeina također može izlučiti kalcij iz kostiju, čineći ih slabim i lomljivim.

Može dovesti do nakupljanja kilograma

Iako vam crna kafa može pomoći u sagorijevanju masnoća, ona također može poremetiti zdrave načine spavanja. Kada se ne naspavate, osjećate se gladnije i više žudite za slatkim. Mnogi napici od kafe, poput popularnih zaslađenih mješavina, prepuni su šećera i kalorija te mogu dovesti do viška kilograma.

Suši kožu

Budući da kafa čini da češće idete u wc, ona dehidrira tijelo. Kad postanete dehidrirani, toksini teže izlaze iz tijela kroz kožu. To, pak, isušuje kožu i čini je ranjivijom na razne probleme, poput preuranjenih bora.

Povećava šećer u krvi

Jutarnja šoljica kafe otežava ćelijama reguliranje šećera u krvi, što može dovesti do raznih bolesti. Visok šećer u krvi, pak, može uzrokovati debljanje, pa čak i povećati rizik od kožnih infekcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.