open-navfaktor-logo
search
Odgovornost djece
Stručnjaci psihijatrijske i pravne struke o Stojanovićevom prijedlogu: To je ala Vučić, budalaština!
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović (SDP) podnio je inicijativu prema Federalnom ministarstvu pravde koja se odnosi na izmjenu krivičnog zakonodavstva FBiH, a kojom predlaže snižavanje dobne granice koja isključuje krivičnu odgovornost.
19.05.2023. u 07:44
get url
text

- Nakon ubistava djece u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, građani su shvatili da zbog društvenih promjena u regionu takvi događaji se vrlo lako mogu desiti i u drugim mjestima. Radi opreza i veće sigurnosti građana smatram da je potrebno izmijeniti određene zakone – naveo je Stojanović.

On je u inicijativi obrazložio i zašto treba razmisliti o pooštravanju odgovornosti usljed dešavanja koja bi dovela do ugrožavanja bilo čijeg života.

- Usljed promjena u društvu i svijetu koje dolaze ubrzano sa naprednom tehnologijom, vršnjačko nasilje sve više postaje nekontrolisano i zahtijeva reakciju svih nadležnih institucija. Također, dobna granica emocionalnog, intelektualnog i socijalnog sazrijevanja i zrelosti djece se pomjera čime djeca brže i ranije stiču svijest o svojim postupcima i posljedicama tih postupaka – pojasnio je Stojanović.

Ugledna advokatica Senka Nožica komentirala je za Faktor ovu inicijativu potpredsjednika FBiH.

- Mislim da gospodin Stojanović, uz puno uvažavanje, ne može biti relevantan da to ocijeni. Dječiji psiholozi i psihijatri trebaju ocijeniti da li je ta dobna granica uredu ili ne. Treba voditi računa i o tome da li je i kako to regulisano bilo gdje u Evropskoj uniji – navela je ona.

Drakonska mjera ništa ne rješava 

I sam Stojanović u svojoj inicijativi navodi kako je u većini zemalja Evropske unije dobno određena granica koja isključuje krivičnu odgovornost do 14 godina, kao i u FBiH.

Nožica pojašnjava kako mi ne možemo biti zasebni te da moramo voditi računa o standardima koji već postoje.

- Nikada se nije nekom drakonskom mjerom ništa u društvu rješavalo. Imali smo i smrtnu kaznu, pa smo imali i krivičnih djela vrlo teških. Ne treba to raditi hitro, niti treba o tome da odlučuju političari. To mogu odlučiti samo ljudi od struke. Ja dozvoljavam mogućnost da se naša djeca mnogo brže razvijaju nego što je to bilo u vrijeme kada je rađen zakon, ali oni trebaju reći da li bi ta granica mogla biti pomjerena na štetu djece – istakla je advokatica.

Neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović kazao je kako prijedlog Stojanovića nije ništa novo te istakao kako ne možemo porediti djecu sa 14 godina sada i prije 50 ili 70 godina.

- Ti zakoni u osnovama su pravljeni prije 70 godina. Tada su djeca imala jako ograničen pristup informacijama, svi mi u suštini, u odnosu na sada. Šta se god u svijetu danas desilo, vi to na internetu imate. To prije nije moglo, vijest je putovala nekad i mjesecima – započeo je on te dodao:

- Djeca na tim društvenim mrežama imaju saznanja, modeliraju svoja mišljenja u skladu sa onim što prate. Roditelji nemaju previše upliva u vaspitanje djece jer su preopterećeni i malo vremena provode zajedno. Neki nemaju ni volje, ni želje, a ni potrebe.

Potom dr. Ćemalović naglašava kako je ovo jedno kompleksno pitanje.

- Stojanović je čovjek koji pojma nema o tome. On to sa te svoje funkcije pokreće. Drugačije bi bilo da je pokrenulo neko tijelo ili udruženje koje ima više saznanja i kompetencija u procjeni psihičkog stanja djece, odnosno čovjeka. On je mogao možda predložiti da se struka malo tim pozabavi i da razmotri sa svih aspekata.

A da on pokreće inicijativu, to je glupost. To je ala Vučić, budalaština ili ovo što je ministarstvo za prosvjetu KS dalo da se šalju djeca psihijatru dječijem. Dva dječija psihijatra u cijeloj BiH. Ko će to pregledati – upitao je on.

Neko ko ima 14 godina nije se dovoljno razvio

Mišljenja je da je ovo stihijsko rješavanje te da od toga za pet dana neće biti ništa.

-  Mi nismo sistematični, nismo formirali neke ekipe stručnjaka. Ne mislim na one koji će za 400 KM sjediti u nekim komisijama, a pojma ni o čemu nemaju. To se dešava. Imate sada komisija iz različitih oblasti koje donose odluke i preporuke, a pojma o tome nemaju. Tu ih delegira stranka. Mi sami sebi siječemo granu na kojoj sjedimo i to već 30 godina – kazao je dr. Ćemalović.

Ovim pitanjem, dodao je on, treba da se bavi struka: psiholozi, sociolozi, psihijatri, socijalni radnici, kriminolozi, sudstvo, advokati i tužioci...

- Svi oni imaju nešto da kažu. Onda nakon široke rasprave modelirati neki prijedlog. Prije toga potrebno je formirati strukturu koja će preventivno djelovati da ne dolazi do takvih devijacija u odgoju i vaspitanju djece jer oni imaju negativnu identifikaciju na televiziji.

Podsjetio je na brojne murale presuđenim ratnim zločincima u susjednoj Srbiji.

- Vlast dozvoli da 150 murala presuđenih ratnih zločinaca stoji i čuvaju ih. Oni kažu on je heroj, takvi trebate biti, on je uzor, budi takav i onda se čude što se dešava sve što se dešava.

To su neke stvari koje moramo studiozno, temeljito, profesionalno, stručno analizirati i krenuti u rješavanje te nadati se da ćemo za nekih 15-20 godina dobiti određene rezultate. Nema drugačije, ne može se postići – zaključuje dr. Ćemalović.

Psiholog dr. Marko Romić također je mišljenja kako je pitanje krivične odgovornosti diskutabilno.

- Ja mislim da neko ko ima 14 godina nije dovoljno razvio svoje sposobnosti kognitivne, socijalne i sve one koje inače treba razviti normalna osoba i u tom smislu mislim da s tim prijedlogom treba biti veoma oprezan. Jesam u svakom slučaju da se na tom planu radi u smislu osmišljavanja nekih programa koji bi išli u pravcu da se te osobe moraju smjestiti u određeni oblik institucionalnog tretmana kao terapija ili nešto slično. Ali da to bude izdržavanje zatvorskih kazni, nisam siguran da bih bio za to. Nisam sklon tome - kazao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.