open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Stručnjaci savjetuju: Ova navika tokom pripreme obroka pomoći će vam da zdravije starite
Sigurno već znate formulu – kako starimo, kontroliranje unosa natrija postaje sve važnije kako bi se smanjili krvožilni zdravstveni rizici. Ali, eliminacija previše soli može uzrokovati blag okus hrane, a to može dovesti do previše unosa soli, što je suprotno od onoga što bismo trebali raditi.
21.02.2022. u 08:30
get url
text

Dobre vijesti su da možete poboljšati okus, a i dalje smanjiti unos soli usredotočujući se na dodavanje više drugih začina, a to sugerira nova studija objavljena u časopisu "Food Quality and Preference".

Istraživači su regrutirali 39 sudionika u dobi od 60 do 85 godina i servirali im tri formulacije bijelog umaka: jednu bez dodanog začinskog bilja, jednu sa začinskim biljem i jednu sa začinskim biljem i ljutim dodatkom. Svaki umak imao je različite koncentracije soli.

Otkrili su da je sudionicima bilo izazovno otkriti koliko je soli upotrijebljeno u skoro svakom umaku.

S obzirom na to da gubimo sposobnost mirisa i okusa tokom godina, ovo je vrlo važno znati – dodavanje, primjera radi, ruzmarina ili origana u jela može nam pomoći da ne presoljavamo hranu, a hrani dati okus.

Još jedan veliki plus je to što začin nije samo za okus – on zapravo može sam po sebi poboljšati zdravlje.

Primjera radi, studija iz 2017. godine u časopisu „Antioxidants“ navodi da su začini i začinsko bilje bogati izvori antioksidanasa, koji imaju sposobnost smanjenja oksidativnog stresa u tijelu.

Ova vrsta stresa povezana je s raznim bolestima, uključujući rak i bolesti srca, kao i s ubrzanim starenjem, pokazalo je to istraživanje.

Studija je dodala da bilje poput ruzmarina, kadulje i origana može biti posebno dobro za dodavanje više antioksidanasa obrocima.

Stoga, dok radite na tome da smanjite so, poradite na kreativnosti i počnite se “igrati” začinskim biljem i drugim mješavinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.