open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Stručnjaci upozoravaju: Jabukovo sirće može izazvati razne nuspojave ako ga previše koristite
Kad su u pitanju kućni lijekovi, malo se stvari spominje često koliko jabukovo sirće.
20.08.2020. u 10:07
get url
text

Mnogi  ga smatraju "lijekom" za sve - od štucanja do akni, neki čak vjeruju da je ključ mršavljenja.

Ne može se poreći da je jabukovo sirće puno enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. No sve više stručnjaka upozorava prekomjerne potrošače jabukovog sirćeta na štetne nuspojave koje se povezuju s njegovom konzumacijom.

Dijetetičarka Ellie Krieger za Washington Post je napomenula da je jabukovo sirće kiselina s kojom treba postupati pažljivo.

- To je moćna kiselina koja može biti opasna. Može izazvati opekotine na nježnom tkivu usta i jednjaka te dovesti do erozije zuba- pojasnila je.

Jabukovo sirće može uzrokovati mučnine i druge gastrointestinalne probleme pa, ako osjećate nelagodu, možda je vrijeme da smanjite njegovu konzumaciju.

Neugodne simptome moguće je izbjeći ako jabukovo sirće razrijedite s vodom ili ga koristite samo kao začin u svojoj omiljenoj salati.

- Uvijek sam za to da je sirće dio prehrane, ali kada je pomiješan s povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže u probavljanju hrane i održavanju tjelesne težine- savjet je nutricionistice Keri Glassman.

Osim toga, sirće gotovo uopće nema kalorije, za razliku od kremastih preljeva koji su kalorijske bombe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.