open-navfaktor-logo
search
Bijeli dvor
Stručnjaci zabrinuti zbog najavljene gradnje u centru Banje Luke: Dramatična degradacija gradske zone
Nastavnici Arhitektonsko-građevinsko-geodestkog fakulteta u Banjoj Luci (AGGF) izrazili su zabrinutost zbog najavljene gradnje tzv. Bijelog dvora, stambeno-poslovnog kompleksa i hotela u centru Banje Luke.
11.03.2021. u 12:31
get url
text

Ova lokacija u strogom centru grada prije nekoliko dana je ograđena i intenzivirale su se najave o skorom početku gradnje. Međutim, prvi javni promotivni materijal o ovom kompleksu pojavio se još krajem 2018. godine, a stručna zajednica ocjenjuje da im je u tim trenucima sve izgledalo "nezamislivo".

- Sada se čini da namjere jesu ozbiljne i da su javne reakcije na njih neophodne. Kao građani ovog grada, kao arhitekti, urbanisti i nastavnici Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, u najmanju ruku smo zabrinuti onim što nam obećava Bijeli dvor, a obećava dramatičnu degradaciju centralne zone Banje Luke - navedeno je u otvorenom pismu ovog fakulteta.

Oni objašnjavaju da se radi kompleksu sačinjenom iz dva osnovna dijela.

- U pozadini, izuzetno velika masa objekta, horizontalno i vertikalno predimenzionisana, arogantno se nameće okruženju, više nego dvostruko premašujući visinsku regulaciju koju diktiraju, prije svega, historijski objekti od najvećeg značaja - Banski dvor, Gradska uprava, Palata predsjednika, Hram, Narodno pozorište. Ispred, ka ulici, istaknuta je manja zgrada sa bijelom fasadom u pseudo-historijskom stilu, koja teži, kako da se dodvori palanačkom ukusu, tako i "da odgovori" na prisustvo Banskog dvora preko puta - istaknuto je u pismu.

Dodaje se i da Banskom dvoru imitacije ne mogu pomoći, mogu ga samo uniziti, te da se ne zna koja je od prezentovanih građevina Bijelog dvora, pogubnija za ambijent užeg gradskog jezgra.

- Da budemo jasni, nismo protiv visokih zgrada, vitkih i odvažnih, ali ono što se vidi na ovim prvim prezentacijama Bijelog dvora nije visoko, nego samo, da se slikovito izrazimo, gladno da zauzme što više utrživih kvadrata. To je možda i jedina poruka koja se može iščitati iz ove arhitekture, uprkos svim slojevima uljepšavanja i brendiranja - podvučeno je.

Napominju i da ne raspolažu preciznom tehničkom dokumentacijom, ali sudeći prema materijalu dostupnom u medijima, veliki objekat bi značajno prekoračio zadati koeficijent izgrađenosti, ne samo vizuelno, nego i zakonski.

- Pozivamo organe uprave nadležne u ovom slučaju da se očituju. Sve navedene teme nisu samo predmet arhitektonskog ukusa. Postoje formalne procedure kroz koje bi ovakvo idejno rješenje moralo da prođe i, na neki način, bude odobreno, korigovano ili odbijeno - upozorili su nastavnici AGGF-a.

Postavili su i nekoliko pitanja, između ostalog o nadležnostima u ovom slučaju, regulacionom planu, poštovanju urbanističkih parametara, zatim o tome da li je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa izdao saglasnost za planirani objekat i drugo.

- Smatrali smo da je naša dužnost da reagujemo, možda rano, jer još nema dovoljno informacija, a možda kasno, jer su počeli radovi, ali svakako pišemo iz pozicije ljudi iskreno zainteresovanih za kvalitet arhitekture i gradskog prostora - zaključeno je u otvorenom pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.