open-navfaktor-logo
search
Žrtve sistema
Studenti medicine pisali Vladi KS nakon pogibije doktorice Azre Spahić, traže strožije kažnjavanje bahatih vozača
Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu (USMF) i Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini (BoHeMSA) uputili su otvoreno pismo Vladi Kantona Sarajevo povodom stravične nesreće koja se desila u Sarajevu 26. maja kada je poginula mlada doktorica Azra Spahić.
01.06.2023. u 12:10
get url
text

U pismu podsjećaju da je 26. 5. 2023. godine u ulici Maršala Tita u Sarajevu život oduzet njihovoj kolegici dr. Azri Spahić, da je teško povrijeđena njihova kolegica dr. Alma Suljić, dok je lakše povrede zadobila i njena mlađa sestra.

- Azra i Alma - obje doktorice, obje izvanredne studentice, obje društveno aktivne, obje požrtvovane i obje na samom početku svojih života - žrtve sistema. Sistema u kojem, osjećaj kaže, ne postoji ni red, ni pravilo, ni kazna. Mi, studenti medicine, svjesni smo dometa našeg formalnog obrazovanja i prihvatamo činjenicu da nismo pravnici, ali smo ovom prilikom primorani da prihvatimo i tu ulogu - navode u pismu upućenom Vladi KS i dodaju:

- Kada su u pitanju životi naših kolega, prijatelja, ali i nas samih, naše studentsko djelovanje pretvara se u iščitavanje zakona i propisa, jer smatramo da se promjene moraju desiti odmah.

Ističu da su svjesni činjenice da Azra i Alma nisu prve žrtve bahatih vozača te da se osjećaju obaveznim da učine sve što je u njihovoj moći da se promjene što prije realiziraju.

- Detaljno smo iščitali Zakon o osnovana sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, te Krivični zakon FBiH. Postojeće zakonske odredbe uključuju i novčane kezne, kao i kazne zatvora, ali zabrinuti smo što ništa od navedenog nije spriječilo da nakon Selme Agić, Edite Malkoč, Jelene Opričić, te Have Dovadžije stradaju i naše kolegice. Kao građani izražavamo zahvalnost što ste u zaista kratkom roku sazvali hitnu sjednicu Vlade KS. Nažalost, ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni predloženim mjerama niti potencijalnim rezultatima koje bi one donijele, stoga apeliramo na usvajanje oštrijih kazni iz oblasti ugrožavanja sigurnosti u javnom prometu, a naročito sa smrtnim ishodom i nanošenjem teške tjelesne povrede - naveli su studenti medicine.

U tom smislu su predložili:

- više novčane kazne za prekoračenje dozvoljene brzine
- zatvorske kazne za upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola
- zatvorske kazne za upravljanje motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita
- uvođene trajnog oduzimanja vozačke dozvole
- oduzimanje motornih vozila višestrukim prestupnicima bez obzira na vlasništvo vozila

Smatraju da su u svakom naseljenom i prometnom kvartu neophodni ležeći policajci, radari, te nadzorne kamere, kako bi se snimci poslije mogli koristiti kao materijalni dokazi.

- Nadamo se da ćete nas saslušati i uvažiti ove prijedloge zbog budućnosti i sigurnosti svih nas. Nemojte dopustiti da Azrin, Selmin, Editin, Jelenin i Havin život, kao i životi mnogih drugih stradalih u teškim saobraćajnim nesrećama od nesavjesnih, nazovi, vozača budu uzaludni. Mi sigurno nećemo! - zaključili su studenti medicine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.