KCUS

Stvoreni uvjeti za transplantaciju srca

Objavljeno: 23.10.2018. u 14:52

Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a sa ponosom objavljuje da uskoro počinje primjena kliničkih elektrofizioloških procedura. To su metode koje se koriste za rješavanje srčanih aritmija

Junuzović-Granov: Moći ćemo da iskoristimo sve benefite koje nudi "hibridna operaciona sala"

Do sada su pacijenti iz BIH za ove procedure morali ići u neke druge centre ili van granica naše države.   

Naporima menadžmenta KCUS-a te stavljanjem hibridne sale u pogon, u martu ove godine je pokrenut program endovaskularne hirurgije, a krajem maja i operacije hibridne revaskularizacije miokarda.

Kako kaže prof. dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina KCUS,  dolaskom novog menadžmenta popravljena je "hibridna sala" i  stavljena u funkciju  početkom ove godine.

- Od tada se počinju raditi endovaskularne procedure o čemu smo obavijestili javnost. Krajem maja u "hibridnoj sali" se počela raditi hibridna revaskularizacija srca. U ovom momentu su stvorene pretpostavke za pokretanje elektofizoloških procedura. Nakon što smo uveli 16 operativnih procedura, sada radimo na pripremi i uvođenju još 12 novih  - istakao je prof. dr. Junuzović.

Prema riječima doc. dr. Nermina Granova, šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, hibridna sala nije radila u maksimalnom kapacitetu.

- Zahvaljujući novom mendžmentu, sada ćemo moći iskoristiti sve benefite koje nudi "hibridna operaciona sala". Uspjeli smo da se uskladimo sa evropskim standardima, te da jedan dio operativnog programa izvedemo u vidu minimalno-invazivnih kardiohirurških operacija.  Cilj nam je da u skorije vrijeme kompletan operativni program pomjerimo ka minimalno invazivnoj kardiohirurgiji. Na nivou KCUS-a smo formirali multidisciplinarni tim. On obuhvata sedam različitih specijalnosti, koje se bave kardiovaskularnim oboljenjima. Jedan broj naših pacijenata, sada ne mora da radi invazivnu interventnu dijagnostiku u sklopu pripreme za kardiohiruršku operaciju. Naši radiolozi sada sa visokim stepenom sigurnosti to rade uz pomoć novog MSCT aparata, koji softverskim rješenjima radi MSCT koronarografiju visoke senzitivnosti i specifičnosti. Benefit pacijenta je u tome što komfornije završava dijagostiku,  izlazi iz šeme mogućih komplikacija koje sa sobom nose invazivne dijagnostičke procedure i ranije dolaze na red za operativno liječenje - rekao je doc. dr. Granov.

On ističe da se sada na KCUS-u preciznije može procijeniti stanje miokarda i veličina lezije  uz pomoć SPECT-a, što do sada nije bio slučaj.

- Nakon što smo uradili iskorake u vezi s klasičnim i minimalno-invazivnim operativnim programom, završene su sve radnje i preduvjeti na nivou KCUS-a da se krene sa tretmanom grupe pacijenata koji boluju od end stage heart failura. Kod ovih pacijenata ćemo biti u mogućnosti ponuditi ugradnju aparata sa dugotrajnom mehaničkom potporom (assist device) kao i transplantaciju srca u sklopu transplant programa - poručio je doc. dr. Granov.

Generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović ponosna je na rad KCUS-a uopće. Istakla je da je Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju jedna od onih na kojoj je došlo do očiglednog poboljšanja usluge za bolesnike.                                                                                    

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije