open-navfaktor-logo
search
O prozivkama
Sud BiH: Debevec radi po zakonu, a Dodik je sam priznao da nelegalno prisluškuje opoziciju
Nakon izjave za medije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, u kojoj tvrdi da predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje, te da predsjednik Suda ima špansko ime i prezime, Odjeljenje za informisanje javnosti i saradnju sa zajednicom Ureda registrara Suda Bosne i Hercegovine, oglasilo se zvaničnim saopćenjem za javnost.
09.09.2020. u 16:37
get url
text

Saopćenje Suda BiH u nastavku prenosimo u cijelosti: 

- Nalozi predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, koji se izdaju po prijedlogu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, za određivanje mjera tajnog praćenja telekomunikacija, izdaju se u skladu sa Zakonom o OSA-i BiH.

Zakon o obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine propisuje proceduru predlaganja, određivanja, provođenja i obustavljanja mjera tajnog praćenja. Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine prema tome nema neograničenu moć za davanje saglasnosti za prisluškivanje. Podsjećanja radi, više godina nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine oglasio određene odredbe Zakona o OSA BiH neustavnim, izvršna i zakonodavna vlast nisu izvršile odluku najvišeg suda u državi i usvojile relevantne izmjene i dopune tog zakona. I bez toga, predsjednik Suda se pri izdavanju naloga pridržava standarda iz predmetne odluke Ustavnog suda. Za razliku od većine drugih institucija, Sud Bosne i Hercegovine posjeduje certifikat Državnog sigurnosnog organa o Sigurnosnom području II stepena za čuvanje, obradu i pohranu tajnih podataka, što svjedoči o dokazivosti zakonitosti svakog izdatog naloga, pred nadležnim institucijama.

VEZANI TEKST - Debevec: Dodik se razotkrio, pozivam ga da kaže moje špansko ime da ga i ja saznam

U prilog gore navedenom, statistički podatak o izdatim nalozima sadrži i naloge koje je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine obustavio uz obrazloženo rješenje. To svakako dopunjuje demanti da predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje.

Valjda je iz istupa gospodina Dodika, u medijima i u NSRS-u, jasno da upravo on izdaje naloge za nezakonito prisluškivanje opozicije i građana u RS-u, a ne predsjednik Suda BiH, kako je gosp. Dodik priznao u više svojih javnih istupa, pa čak i za skupštinskom govornicom.

Gospodin Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, poziva gospodina Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da javnosti prezentuje koje je to "špansko ime" Ranka Debeveca, jer bi ga jako radovalo da ga i sam sazna.

Naime, sama izjava gospodina Dodika u kojoj kaže: "Mi smo to provjerili kod španskih vlasti", jasno govori da gospodin Dodik ima političku kontrolu nad određenim institucijama iz pravosudnog sistema i da to nije Sud Bosne i Hercegovine. Ta činjenica posebno raduje, jer Sud Bosne i Hercegovine nije pod političkom kontrolom gospodina Dodika, niti bilo koje
druge političke opcije.

VEZANI TEKST - Dodik nervozan nakon sastanka s Palmerom: "Komšić nije normalan; lažne informacije o Markalama; Ranko Debevec..."

Nadalje, za gospodina Dodika očito nije problem što on ima srbijansko državljanstvo i po informacijama koje posjedujemo više nekretnina u Srbiji i Rusiji, i kao takav je član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, već je problem da li predsjednik Suda, koji se rodio i veliki dio života proveo u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Jevrejsko-sefardske zajednice porijeklom iz Španije, ima eventualno špansko državljanstvo.

Posebno je pitanje o navodnim krivičnim djelima korupcije, koje gospodin Dodik pominje, te ga pozivamo da o istom objavi dokaze, jer u protivnom će protiv istoga biti podnesena tužba po Zakonu o zaštiti od klevete - navodi se u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.