open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Sud BiH naredio raspisivanje međunarodne potjernice za Sakibom Mahmuljinom
Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Sakibom Mahmuljinom, nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), koji je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina zbog zločina počinjenih 1995. u Vozući i Zavidovićima.
28.11.2022. u 16:07
get url
text

- Sud Bosne i Hercegovine je 28.11.2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za osuđenim Sakibom Mahmuljinom - potvrdili su za Faktor iz Suda BiH.

Naredba je izdata jer se Mahmuljin 23. novembra nije odazvao pozivu za uručenje akta kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora.

Ranije se moglo čuti da se Mahmuljin nalazi u Turskoj na liječenju.

VEZANI TEKST - Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno ga je osudilo po komandnoj odgovornosti u aprilu ove godine, nakon ponovljenog postupka.

Optužnica Tužilaštva BiH ga je teretila da nije ništa preduzeo kako bi spriječio ratne zločine koje su pripadnici odreda "El Mudžahidin" počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Pripadnici tog odreda, oktobra 1995. ubili su oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, u centralnom dijelu BiH.

U presudi, koju je izrekao predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić, navodi se da je Mahmuljin propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi ubistva i nečovječna postupanja nad ratnim zarobljenicima, sanitetskim osobljem i civilima jer je znao ili imao razloga da zna da se njemu podređeni pripadnici Odreda "El-Mudžahidin" spremaju da počine krivična djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.