Sud BiH odbio izručiti Elvira Šarca Tunisu, "Čamcu" prijeti smrtna kazna?

objavljeno: 16.05.2018. u 16:44

Sudija za ekstradicioni postupak Suda BiH Branko Perić donio je odluku kojom se odbija izručenje bh. državljanina Elvira Šarca državi Tunis, koja je za njim raspisala međunarodnu Interpolovu potjernicu zbog krivičnog djela terorizam. 

Šarac, kojeg su jučer uhapsili pripadnici SIPA-e, na jutros održanom ročištu usprotivio se skraćenoj proceduri izručenja, nakon čega je donesena odluka da on neće biti isporučen Tunisu, gdje je za ovakvu vrstu krivičnog djela zaprijećena čak i smrtna kazna. 

VEZANI TEKST - Elvir Šarac se protivi izručenju Tunisu: O slučaju sam saznao iz medija

- Sud je nesporno utvrdio da je potraživani Elvir Šarac državljanin Bosne i Hercegovine, a uvidom u evidenciju zaključenih bilatelarnih međunarodnih ugovora koje je zaključila BiH, utvrdio da država BiH sa državom moliteljicom Republikom Tunis, nema zaključen bilateralni međunarodni ugovor koji dozvoljava izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjenja. Osim toga, prema dostupnim informacijama utvrđeno je da država BiH i država moliteljica Republika Tunis, nisu države ugovornice/potpisnice neke od međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uslovima, dozvoljavale izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjena ili izvršenja krivičnih sankcija - kazali su u Sudu BiH. 

"Za slučaj čuo iz medija"

Vlasti Tunisa, kako su ovih dana opširno izvještavali hrvatski mediji, terete Šarca da je, zajedno sa Alemom Čamdžićem, koji se nalazi u pritvoru u Hrvatskoj i čije je izručenje ta država nepravomoćno odobrila, učestvovao u likvidaciji Hamasovog naučnika Mohammeda Zouarija.

Šarac je, pak, na jutrošnjem ročištu kazao kako je za slučaj saznao iz medija, te da nema nikakve veze sa spomenutim krivičnim djelom. On nije negirao da se u vrijeme izvršenja ovog ubistva nalazio u Tunisu ( 14. i 15. decembar 2016. godine), ali da je u toj zemlji, zajedno sa kolegom, boravio poslovno, tačnije da je ugovarao posao uvoza maslinovog ulja, kao i da se bavio organiziranjem safari tura u toj zemlji.

Nakon puštanja iz pritvorske jedinice Suda BiH Šarac nam je u kratkoj izjavi ponovio da nema nikakve veze sa spornim događajem. 

- O slučaju sam upoznat posredno, putem medija. Jučer sam pozvan u SIPA-u na informativni razgovor, gdje sam se odazvao, nakon čega mi je saopćeno da sam lišen slobode - kazao nam je Šarac, koji nije želio da bude fotografisan. 

Kazao je i da nema nikakvih saznanja o procesu izručenja njegovog navodnog saučesnika Čamdžića iz Hrvatske u Tunis. 

Podsjećamo, prošle sedmice je Županijski sud u Velikoj Gorici donio nepravomoćnu odluku o izručenju Alema Čamdžića toj državi, iako mu u toj zemlji prijeti smrtna kazna, a krivični zakon Tunisa poznaje i sakaćenje kao jedan od vidova kazne. 

Iako su hrvatski mediji navodili nezvanična saznanja da su Čamdžićevo izručenje tražile i institucije Bosne i Hercegovine, ni iz jedne nadležne institucije nam nisu mogli potvrditi da li je zatraženo njegovo izručenje BiH. To čak novinarima nije mogao potvrditi niti njegov advokat Krešimir Škarica. 

- Pitanje izručenja pojedinih osoba je u nadležnosti pravosudnih institucija BiH i podnošenje molbi za izručenje u isključivoj je ovlasti Suda i Tužiteljstva, dok je Ministarstvo pravde BiH samo tijelo veze u međunarodnoj pravnoj pomoći, tako da pitanje traženja izručenja nije u ovlasti ovoga ministarstva - naveli su u kratkom odgovoru na naš upit iz Ministarstva pravde BiH. 

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine smo također zatražili informacije o tome da li je ova pravosudna institucija na bilo koji način uključena u proces protiv Čamdžića, te ko bi trebao inicirati eventualno izručenje Čamdžića bh. organima. Odgovor još nismo dobili. 

Iz Suda BiH su kazali da nemaju formiran predmet protiv osobe sa tim imenom i prezimenom.  

- Nemam nikakve veze s onim što se dogodilo u Tunisu, odnosno s ubistvom Mohammeda Zouarija. Ja nikada u svom životu nisam bio kažnjavan i zato mi je sve ovo što se događa izuzetno šokantno. Ja sam porodični čovjek. Imam suprugu i djecu koju nastojim odgajati u pozitivnom pravcu - kazao je, prema pisanju hrvatskih medija, Čamdžić hrvatskim istražiteljima, protiveći se izručenju Tunisu.

Inžinjer Zouari je likvidiran u automobilu u blizini njegove kuće u gradu Sfax. Navodno je bio povezan s palestinskom grupom Hamas, koja za ubistvo optužuje izraelsku tajnu službu Mossad.

Županijski sud u Velikoj Gorici naveo je kako su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje izručenika A. Č., s prebivalištem u Sarajevu, a radi vođenja krivičnog postupka pred prvostepenim sudom Republike Tunis, Pravosudne uprave za suzbijanje terorizma, koji je pred tim sudom u toku zbog krivičnog djela terorizma.

Čamdžić u ekstradicijskom pritvoru

- Tokom ispitivanja izručenik se usprotivio pojednostavljenom izručenju i nije se odrekao načela specijalitete ujedno poričući inkriminacije za koje se tereti. (...) Utvrđeno je i da ne postoje zakonske smetnje za izručenje. Također, utvrđeno je da je krivično djelo prema važećim zakonima Republike Tunis moguće podvesti pod krivično djelo terorizma kao složenog krivičnog djela iz članka 97. stavak 1. i 3. Krivičnog zakona, za koje je na temelju citirane zakonske odredbe propisana kazna zatvora od tri do petnaest godina -  stoji u odluci suda.

Čamdžić je uhapšen 13. marta na zagrebačkom aerodromu pri presjedanju s leta iz Sarajeva za Beč. Od tada je u ekstradicijskom pritvoru.

Alem Čamdžić poznat je i pod nadimkom Čamac, a bio je pripadnik Armije RBiH. 

Prema pisanju Slobodne Bosne, bio je jedna od nazanimljivijih, ali i najzagonetnijih ratnih ličnosti odbrane opkoljenog Sarajeva uz kojeg su se vezale brojne legende i mitovi, ratni podvizi i herojska djela.

Isti izvor navodi da je sarajevski režiser Pjer Žalica 1992. godine snimio o ratnom putu Alema Čamdžić dokumentarni film nazvan "Čamac" koji se jedno vrijeme mogao pogledati na You Tubeu, ali je on naknadno uklonjen sa ovog kanala. 

Osobe koje poznaju Alema Čamdžića "Čamca" ne vjeruju da je on jedan od plaćenih ubica kojeg je izraelska tajna služba Mossad angažirala za likvidaciju Tunižanina Mohameda Zouarija, a kako tvrde tuniške vlasti. 

Odluku o eventualnom izručenju državljanina BiH vlastima Tunisa, nakon složene procedure,  trebao bi donijeti ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković.

Hrvatski pravni stručnjaci napominju da je prije nekoliko godina u Tunisu skinut moratorij sa smrtne kazne, što dodatno komplicira odluku o njegovom eventualnom izručenju toj zemlji, jer Hrvatska ne izručuje osumnjičenike državama u kojima postoji smrtna kazna.