Donesena odluka

Sud BiH odbio pritvaranje Ramiza Drekovića

Objavljeno: 06.12.2018. u 15:57

Potvrdio advokat osumnjičenog Drekovića 

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva da se generalu Armije Republike BiH Ramizu Drekoviću odredi jednomjesečni pritvor.

On je pušten da se brani sa slobode.

Ovo nam je potvrdio njegov advokat Mirsad Crnovršanin, koji je kazao da će Dreković iz pritvorske jedinice Suda BiH izaći u narednih pola sata, odnosno odmah po dobijanju rješenja.

Ranije je u Sudu BiH održano je ročište povodom prijedloga državnog Tužilaštva za određivanje pritvora Ramizu Drekoviću na kojem je tužilac Milenko Kajganić najavio kako će istraga biti okončana do kraja godine, te da će u narednih 20 dana biti donesena tužilačka odluka

Tužilaštvo je predložilo pritvor zbog bojazni da bi Dreković na slobodi mogao utjecati na svjedoke, čemu su se usprotivili branioci Drekovića kazvaši da je on nezakonito i uhapšen.  Naime, kako je istaknuo njegov advokat Kadrija Kolić, nalog za hapšenje Tužilaštvo je izdalo zbog navodne opasnosti da će Dreković pobjeći u Srbiju, čije državljanstvo posjeduje, dok je pritvor tražen zbog opasnosti od ometanja istrage.

Drekoviću Tužilaštvo na teret stavlja da je 26. maja 1995. izdao naređenje da Armija RBiH sa pet projektila granatira središte Kalinovika prilkom čega su stradali civili i djeca. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije