open-navfaktor-logo
search
Prihvaćen prijedlog
Sud BiH odredio pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu
Sutkinja za prethodni postupakSuda Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, te određen pritvor Hasanu Dupovcu, nekadašnjem šefu jedinice za saobraćaj MUP-a KS i Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap, koji se sumnjiče za ometanje istrage u slučaju Dženan Memić.
03.02.2021. u 16:54
get url
text

VEZANI TEKST - Dupovac i Mutap na meti Tužilaštva zbog zelenog "clia", advokati tvrde: Istraga je nedopuštena, o tome je riječ dao Ustavni sud

Kako je saopćeno iz Suda BiH, pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osuumnjičeni mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze ili utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opasnosti da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti.

Time je Sud u cijelosti prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH Dupovcu i Mutapu na teret stavlja krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima pomoć učiniocu nakon krivičnog djela i protuzakonito posredovanje.

Konkretno, tereti ih da su postali "članovi organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodilo NN lice, a koja grupa je organizirana radi prkrivanja dokaza o načinu smrti Dženana Memića".

Evo šta je tužilac Ćazim Hasaspahić naveo na današnjem ročištu:

Odbrane su na današnjem ročištu osporavale nadležnost Tužilaštva BiH, a prijedlog za određivanje pritvora nazvale nedopuštenim, ali i preuranjenim, s obzirom na to da, kako su isticali još nije okončan proces pred Vrhovnim sudom FBiH. 

VEZANI TEKST - Advokat Hasana Dupovca: Istraga je politički motivirana za potrebe u Kantonu Sarajevo

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Iz Tužilaštva BiH je tada saopćeno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na "krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine".

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još nije donio odluku po žalbi Tužilaštva KS na tu presudu.

Porodica Dženana Memića od početka istrage tvrdi da on nije stradao u saobraćajnoj nesreći, već da je ubijen.

Zbog toga su 19 puta organizirali protestna okupljanja, a prije dvije godine i tri mjeseca Dženanov otac Muriz Memić i njegov pravni zastupnik Ifet Feraget podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv 45 osoba, pripadnika policije, kantonalnog i federalnog tužilaštva a za koje tvrde da su namjerno odveli istragu smrti Dženana Memića u pogrešnom pravcu. 

Prvoprijavljena je Dalida Burzić, tadašnja glavna kantonalna tužiteljica, koja je u međuvremenu postavljena na poziciju sutkinje Suda BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.