open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Sud BiH oslobodio Jahju Vukovića optužbi za terorizam
Pretresno vijeće Suda BiH donijelo je oslobađajuću presudu Jahji Vukoviću koji se teretio za krivično djelo terorizma.
05.10.2021. u 12:39
get url
text

Pretresno vijeće je smatralo da je riječ o vrlo mladom Bosancu i da nije riječ o teroristi, javlja N1.

Vuković je rođen 1999. godine u Bihaću.

Tužilaštvo BiH ima pravo žalbe.

Sud BiH je video koji je bio dostupan putem društvenih mreža na kojem se navodno vidi lik optuženog, njegovi donji ekstremiteti, ocijenio kao nepouzdan dokaz i iznio stav da je nemoguće utvrditi tačan identitet.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića, zvanog Abdulaziz, da je šest godina sa drugim osobama iz BiH boravio u Siriji gdje je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Al Nusra Front".

Vukoviću je stavljeno na tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio u Siriji, gdje se borio u strukturama "Al Nusra Fronta", koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

Prema optužnici, Vuković je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je, nakon dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku i ilegalno prešao u Siriju sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Pripadnici "Al Nusra Fronta" su svakodnevnim oružanim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i vlasti.

Vuković je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura takozvane Islamske države, nakon čega se skrivao u Turskoj, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru prošle godine izručen pravosuđu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.