open-navfaktor-logo
search
San Francisco
Sud blokirao Trumpovu novu mjeru o azilu
Nakon odluke suda u San Franciscu, mjera će biti suspendirana do daljnjeg
25.07.2019. u 08:16
get url
text

Savezni sudija u San Franciscu u srijedu je blokirao Trumpovu administraciju u provođenju nove mjere kojoj je cilj zabrana gotovo svih zahtjeva za azil na granici između SAD-a i Meksika.

Okružni sudija Sjeverne Kalifornije Jon Tigar privremeno je blokirao mjeru koja je od tražitelja azila zahtijevala da najprije potraže utočište u trećoj zemlji preko koje su putovali za Sjedinjene Države, prenosi Reuters. Odluka je učinila nevažećom presudu okružnog sudije Washingtona Timothyja Kellyja donesenu ranije tog dana, koja je odbila tužbu zastupnika imigracije, kazali su advokati.

Trumpova administracija je brzo pozdravila odluku sudije Timothyja Kellyja, rekavši da bi to obeshrabrilo zloupotrebu procesa azila. Nakon odluke suda u San Franciscu, mjera će biti suspendirana do daljnjeg.

Trumpova administracija nastojala je smanjiti sve veći broj uglavnom srednjoameričkih migranata koji dolaze na granicu između SAD-a i Meksika, bježeći od nasilja i siromaštva u zemljama kao što su Gvatemala, Honduras i El Salvador. Velika većina njihovih zahtjeva za azil okarakterizirana je kao lažna.

Bijela kuća je 16. jula objavila navedenu mjeru, protiv koje su grupe za ljudska prava podnijele tužbu u Kaliforniji s obrazloženjem da ona krši američki zakon.

Imigracija se ponovno pojavila u središtu pažnje predsjedničke kampanje 2020. godine. Na izborima 2016. birači su nagradili tadašnjeg kandidata Donalda Trumpa za antiimigrantsku retoriku nakon što je obećao da će izgraditi zid na američkoj granici s Meksikom i pozvao na zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.