open-navfaktor-logo
search
Suđenje Oriću
Sud odbio prijedloge dokaza odbrane o utjecaju MUP-a RS-a i Srbije na svjedoka
Za sljedeće ročište planirano iznošenje završnih riječi tužioca Miroslava Janjića
08.10.2018. u 13:09
get url
text

Prihvatanjem i ulaganjem materijalnih dokaza iz prvostepenog postupka, jutros je pred Apelacionim vijećem Suda BiH nastavljeno suđenje komandantu odbrane Srebrenice Naseru Oriću i pripadniku Armije RBiH Sabahudinu Muhiću, koje Tužilaštvo BiH tereti da su počinili navodne ratne zločine na području Srebrenice i Bratunca.

Vijeće kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes jutros je prihvatilo sve dokaze izvedene u prvostepenom postupku, izuzev dvije službene zabilješke za koje jeApelaciono vijeće utvrdilo da nisu u skladu sa zakonom.

Tužilac Miroslav Janjić nije predlagao nove dokaze, dok je odbrana imala prijedlog da se saslušaju službene osobe, tačnije postupajući tužilac i stučni saradnik Tužilaštva BiH koji su 10. jula 2014. godine saslušavali zaštićenog svjedoka O-1.

Odbrana je naglasila da ove svjedoke želi saslušati samo na okolnosti navodnog prekida saslušanja O-1 u Tužilaštvu, s obzirom na to da je on svoje različite iskaze u ovom predmetu pokušao opravdati time da je prekinuo davanje iskaza, jer je navodno bio izložen pritisku. Odbrana, međutim, negira tu činjenicu i ističe da u tom slučaju ne bi postojao zapisnik o saslušanju svjedoka, koji je on uredno potpisao na kraju.

Sud je, međutim, nakon vijećanja, taj prijedlog odbrane odbio.

Braniteljica Nasera Orića Lejla Čović kazala je i da je odbrana Tužilaštvu uputila dva dopisa kojim traže da im se dostave informacije koje smatraju bitnim, a na koje nisu dobili odgovor Tužilaštva, nakon čega bi oni eventualno dali prijedloge novih dokaza.

Radi se o određenim informacijama o kontaktima pripadnika SIPA-e i Tužilaštva sa zaštićenim svjedokom, odnosno o novim informacijama do kojih je odbrana došla i za koje smatraju da bi mogle biti od koristi optuženim.

Nakon što je Janjić rekao da se radi o istragama u drugim predmetima i da novih saznanja koja bi mogla ići u prilog optuženima nema, Sud je i taj prijedlog odbio, kao i zahtjev za informacije o saznanjima odbrane o utjecaju MUP-a republike Srpske i MUP-a Srbije na zaštićenog svjedoka.

Odbrana je nakon toga predložila da se na sljedećem ročištu u spis uloži nekoliko materijalnih dokaza, tačnije dokumenata koji govore o angažmanu Nasera Orića u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca, s obzirom na to da je svjedok tvrdio da je Orić utjecao na činjenicu da je njemu oduzet status borca Armije RBiH, jer je utvrđeno da je dao lažne podatke.

- Odbrana želi uložiti ugovore o djelu iz kojih se vidi kakva je bila vrsta angažmana optuženog iz kojeg se jasno vidi da on nije mogao imati nikakav utjecaj na dokumentaciju. Također, Sud će se uvjeriti da je status svjedoka utvrđen prije angažmana optuženog u ovom ministarstvu - naglasila je Čović.

Sud je ovaj prijedlog odbrane prihvatio, te će se na sljedećem ročištu, koje je zakazano za 19. oktobar provesti ti dokazi. Na istom ročištu planirano je iznošenje završnih riječi Tužilaštva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.