open-navfaktor-logo
search
Konačna odluka
Sud odbio suspenziju: Ruska klizačica će se moći boriti za zlato na ZOI-ju
Ruska klizačica Kamila Valieva (15) može se opet takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) obio zahtjev da joj se odredi suspenzija zbog pozitivnog dopinga.
14.02.2022. u 12:34
get url
text

Sud iz Lozane vodio je ubrzani postupak i odbacio zahtjev da se Valievoj odredi suspenzija zbog pozitivnog dopinga od 25. decembra, prenosi Anadolu Agency (AA). CAS je odlučio da bi spriječavanje ruske umjetničke klizačice da se takmiči nanijelo takmičarki "nepopravljivu štetu".

- Sportistkinja bi trebala imati koristi od sljedećih izuzetnih okolnosti: mlađa je od 16 godina i zaštićena je osoba prema kodeksu Svjetske antidoping agencije (Wada) - rekao je član odbora CAS-a Matthieu Reeb.

Najviša sudska instanca u sportu, navela je da je "neblagovremeno obavještavanje o rezultatima testa" koji su uslijedili tokom ZOI i skoro šest sedmica nakon što je dala uzorak, također igrali ulogu u njihovoj odluci.

- Tako kasno obavještenje nije bila njena krivica, usred Zimskih olimpijskih igara - navodi se u presudi.

Valieva, koja je 25. decembra prošle godine bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu, privremeno je suspendovana 8. februara, nakon što je oduševila svijet četvorostrukim okretom kojim je donijela zlato Rusiji.

Kasnije je utvrđeno da je koristila trimetazidin (lijek za srce), koji je na listi nedozvoljenih supstanci. Svjetska antidoping agencija ga je zabranila i stavila ga na listu modulatora hormona, ali je za Valievu olakšavajaća okolnost što je maloljetna.

Sada je slobodna da se takmiči u utorak na ženskom pojedinačnom takmičenju u umetničkom klizanju i favorit je za zlato.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.