open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Sud poništio smrtnu presudu generalu strijeljanom 1946. godine
Slovenački vrhovni sud poništio je iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i strijeljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i saradnje s okupatorom
09.01.2020. u 08:28
get url
text

Slovenački vrhovni sud poništio je iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i strijeljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i saradnje s okupatorom, prenosi Danas.rs navode medija u Ljubljani.

Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih grešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima, piše Dnevnik. Rupnik je od 1941. do 1945. u Ljubljanskoj provinciji pod okupacijom Italijana i Nijemaca sarađivao s okupacionim vlastima i osnovao domobranstvo koje se borilo protiv partizana.

Strijeljan je kod ljubljanskog groblja Žale u septembru 1946, ali mu je grob nepoznat. U procjeni presude iz 1946, Vrhovni sud Slovenije je polazio od procesnih standarda koji su vrijedili u vrijeme suđenja i utvrdio je da presuda u većem dijelu nije sadržavala obrazloženja za svaku tačku presude, kako je to bilo potrebno.

Zbog toga je presuda poništena i slučaj je vraćen na ponovno odlučivanje Okružnog suda u Ljubljani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.