open-navfaktor-logo
search
Želi na čelo FMUP-a
Sud u Bihaću nije potvrdio optužnicu protiv Almina Hopovca, SDP-ovog kandidata za ministra
Općinski sud u Bihaću nije potvrdio optužnicu protiv Almina Hopovca, SDP-ovog kandidata za ministra unutrašnjih poslova u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. 
24.04.2023. u 11:55
get url
text

VEZANI TEKST - Protiv SDP-ovog kandidata za ministra policije FBiH Almina Hopovca podignuta optužnica

- Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Bihaću, rješenjem broj 17 0 K 119791 23 Kps dana 18. aprila 2023. godine, odbio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK broj: T01 0 KTK 0040009 22 od 24. marta 2023. godine, kojom se osumnjičenom Hopovac Alminu stavlja na teret izvršenje krivičnog djela povreda sudske odluke o zabrani vršenja zvanja, djelatnosti ili dužnosti iz člana 353. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine - naveli su iz Općinskog suda u Bihaću. 

SDP je Hopovca predložio za ministra unutrašnjih poslova FBiH nakon što su morali odustati od svog prvobitnog prijedloga, Vojina Mijatovića, zbog pritiska javnosti. Mijatovića su ipak kandidirali za ministra obrta. 

Hopovac po svojim kvalifikacijama i dosadašnjem radu nema nikakvih dodirnih tačaka sa policijom, sigurnosnim sektorom ili pravom, što je jedna od oblasti koja bi odgovarala toj poziciji.

Hopovac je završio Kineziološki fakultet, gdje je i na doktorskim studijama, prethodno je studirao na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj. Bio je profesor i nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u Sanskom Mostu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.