open-navfaktor-logo
search
Dan D
Sudbina evropskog fudbala bit će poznata sutra, FSBiH čeka upute iz UEFA-e
Evropska fudbalska federacija (UEFA) održat će sutra videokonferenciju sa svih 55 svojih članica, a nakon ovog sastanka bit će poznata sudbina fudbala na Starom kontinentu.
16.03.2020. u 15:06
get url
text

Pandemija koronavirusa zaustavila je fudbal u Evropi, a kako sada stoje stvari po svemu sudeći ovog ljeta neće se održati Evropsko prvenstvo kojem je domaćin trebalo biti 12 država.

A upravo bi odluka o EURO-u mogla biti ključ za sva ostala takmičenja pod UEFA okriljem, uključujući baraž koji su Zmajevi trebali igrati 26. marta protiv Sjeverne Irske, Ligu prvaka i Evropsku ligu, te u konačnici i nacionalna prvenstva.

- Naš prijedlog je da se Evropsko prvenstvo odgodi. Želimo da se nacionalna prvenstva, pa tako i naše, završe jer je to jedino pošteno prema klubovima. Nadam se da ćemo uspjeti završiti prvenstvo do 30. juna, ili najkasnije 30. jula - izjavio je Gabriele Gravina, predsjednik Fudbalskog saveza Italije za TV kanal Sportmediaset.

Postoje dvije opcije za novi termin Evropskog prvenstva. Prema prvoj, igralo bi se krajem ove godine, što bi bio test za Svjetsko prvenstvo, koje će se igrati u zimu 2022. godine. Druga opcija je da se EURO odgodi za ljeto 2021. godine.

Fudbalski savez BiH je prošle sedmice u UEFA-u poslao zahtjev za odgodu baraža i utakmice polufinala protiv Sjeverne Irske, koji je planiran za 26. mart. Slične dopise poslali su i ostali domaćini baraža, pa je gotovo sigurno da će odgovorni u Nyonu ispoštovati ove zahtjeve.

Što se tiče domaćeg prvenstva u FSBiH još nisu zauzeli nikakav stav jer će čekati konačnu odluku o (ne)održavanju Evropskog prvenstva. Premijer liga BiH je prekinuta do daljnjeg, a hoće li biti nastavljena ili će titulu "odbraniti" Sarajevo, saznat ćemo u narednim danima. Možda već sutra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.