open-navfaktor-logo
search
Advokat burno reagovao
Suđenje bivšem ministru MUP-a RS-a: Policija ne može pronaći drugooptuženog, određen mu pritvor
Suđenje ministru unutrašnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću (51) optuženom za nesavjestan rad u službi, koje je počelo još prije tri godine, danas je ponovo odgođeno.
15.02.2022. u 14:24
get url
text

Razlog je nedolazak drugooptuženog u ovom predmetu Aleša Majkića, koji se drugi put zaredom nije odazvao sudskom pozivu, niti su ga sudski policajci pronašli na adresi.

- Naredba za sprovođenje nije realizovana. Određuje mu se pritvor – kazala je sutkinja Ines Čolić, što je izazvalo burnu reakciju njegovog branioca, advokata Dragana Stupara, koji je najavio krivičnu prijavu protiv sudije.

- Odredili ste pritvor, a da niste saslušali ni njegovog advokata. Dobit ćete krivičnu prijavu, kako vas nije sramota - kazao je advokat Stupar.

Negodovao je i jedan od pozvanih svjedoka, koji je naveo da bespotrebno dolazi već šesti put.

Suđenje Jovičiću i Majkiću počelo je u Osnovnom sudu Banja Luka u januaru 2019. godine, više puta je odgađano, a odnosi se na djelo počinjeno još 2014. godine.

Jovičiću se na teret stavlja da je MUP RS-a oštetio za oko 260.000 maraka. Drugooptuženi u ovom predmetu Aleš Majkić optužen je za krivično djelo izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

Nakon što oprema nije isporučena, Majkić je 2014. godine kao direktor Optela zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP-om, koga je zastupao Jovičić, a radi povrata uplaćenog avansa od 260.445 KM plus zatezna kamata u iznosu od 42.149 KM.

- U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist Majkić je izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice iako je znao da za izdate mjenice nema pokriće - navodi se u optužnici.

Firma Optel je pet godina, prije spornog događaja, konstatno poslovala sa gubitkom. Radislav Jovičić bio je ministar unutrašnjih poslova RS-a od marta 2013. do decembra 2014. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.