open-navfaktor-logo
search
Josipović i drugi
Suđenje za genocid u Srebrenici: Otkazano svjedočenje Stankovića videovezom iz Beograda
Na suđenju za genocid u Srebrenici, Odbrana Dragomira Vasića uložila je ekspertske analize u vezi sa ekshumacijama, obdukcijama i identifikacijama korištene pred Haškim tribunalom.
14.10.2020. u 11:36
get url
text

Odbrana je u spis uložila nekoliko sudsko-medicinskih ekspertiza vještaka Dušana Dunjića koje su korištene na suđenjima u Haškom tribunalu. Uloženi su i transkripti njegovog svjedočenja.

Ranije je bilo planirano da nalaze predstavi doktor Zoran Stanković pošto je Dunjić preminuo, ali videoveza sa sudom u Beogradu je otkazana. Kako je rekla sudija Minka Kreho, zbog greške saradnice suda u Beogradu videoveza nije mogla biti realizovana danas.

Kreho je odlučila da nalazi vještaka budu uvršteni u spis bez saslušanja Stankovića, a da se omogući eventualno njegovo unakrsno ispitivanje. Tužilaštvo i Odbrane su se izjasnili da neće imati unakrsnih pitanja. Tužilac je kazao da se oslanja na ispitivanje tužilaca u Haagu.

Vasiću se sudi sa Miodragom Josipovićem, Branimirom Tešićem, Danilom Zoljićem i Radomirom Pantićem za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog CJB-a, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Nastavak suđenja je 20. oktobra, kada se očekuje saslušanje svjedoka Tužilaštva u okviru dokaza replike.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.