open-navfaktor-logo
search
Rasprava na ročištu
Suđenje za ubistvo Bajčetića: Optuženi traži da ga brani Kočo, ne vjeruje banjalučkom Sudu
Bajčetić je bio vlasnik kafića "NN" u Bileći, a upucan je iz pištolja ispred zgrade u kojoj je stanovao u ulici Alekse Šantića
25.09.2019. u 16:56
get url
text

U banjalučkom Okružnom sudu danas je počelo suđenje Miljanu Vujoviću optuženom za ubistvo vlasnika kafića "NN" u Bileći Petra Bajčetića.

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo RS-a Vujovića tereti za krivična djela zločinačko udruženje u sticaju sa krivičnim djelima pokušaj otmice i teško ubistvo.

Odmah na početku ročišta Vujović je ušao u verbalni konflikt sa predsjednikom sudskog vijeća Panom Gavrićem koji ga je upozorio na ponašanje i "zaprijetio" mu da može biti udaljen iz sudnice.

Rasprava se povela u vezi s Vujovićevim braniocem. On je, naime, tražio advokata iz Sarajeva Midhata Koču, ali zahtijevajući da mu se on dodijeli po službenoj dužnosti, uz objašnjenje da nema novca da plati advokata. Međutim, po službenoj dužnosti već mu je dodijeljena advokatica iz Banje Luke Marica Ćulum, ali je Vujović istrajao u tome da ga brani Kočo.

- Nemam povjerenja u ovaj sud. Osudio me 2007. godine nepravedno – rekao je Vujović.

Glavni pretres je u konačnici odgođen za kraj oktobra, jer advokat Kočo zbog obaveza na Sudu BiH nije mogao prisustvovati ročištu u Banjoj Luci.

Prema navodima optužnice Vujović se tereti da je tokom prve polovine septembra 2016. godine, na području Bileće, organizovao zločinačko udruženje koje je imalo za cilj vršenje krivičnih djela iznude i otmice, čiji su članovi postali Đorđe Radmilović, Srđan Denda, Gavrilo Bjelica i još jedna, zasad neidentifikovana osoba.

- Potom je osmislio plan da zajedno sa Radmilovićem, Dendom i još jednim nepoznatim licem otme, a zatim i ubije Petra Bajčetića iz Bileće zbog međusobnih neraščišćenih odnosa, koji je i realizovan. Protiv članova ovog zločinačkog udruženja postupci su već pravosnažno okončani – stoji u optužnici Tužilaštva RS-a.

Radmilović je osuđen na 16 mjeseci zatvora, Denda na 13 mjeseci, Bjelica na godinu dana, a bivši policajac MUP-a RS-a Dragan Šarenac na šest mjeseci jer je pomogao u uklanjanju tragova.

Vujović je skoro dvije godine bio u bjekstvu, a uhapšen je u junu 2018. godine u Beogradu na osnovu međunarodne potjernice.

Bajčetić je bio vlasnik kafića "NN" u Bileći, a upucan je iz pištolja ispred zgrade u kojoj je stanovao u ulici Alekse Šantića u Bileći. Zadobio je povrede opasne po život, te je vozilom Hitne pomoći prevezen prvo do trebinjske bolnice, odakle je hitno upućen u Klinički centar u Podgoricu.

Bajčetić je, međutim, tokom transporta ka Podgorici preminuo od zadobijenih povreda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.