Sud BiH

Suđenje za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima: Preslušavani razgovori Kordića i Kvesića

Objavljeno: 11.02.2019. u 17:34

Kordić i Kvesić su optuženi kao šef, odnosno inspektor u Terenskom uredu Službe za poslove za strancima u Mostaru, za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od italijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi

Državno tužilaštvo je, nastojeći da dokaže zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima u Mostaru, nastavilo da prezentuje presretnutu komunikaciju između optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića.

Preslušan je razgovor Kordića i Kvesića od 11. novembra 2013. godine u vezi sa izvjesnom žalbom. Kordić govori da je žalba podnijeta i da je loša.

Tužilac Kasim Halilčević je kazao da se razgovor odnosi na žalbu italijanskog državljanina. Optuženi Kvesić je ponovio da je rješenje o protjerivanju donijeto prije tog razgovora i da on ni na koji način nije mogao uticati na rješavanje žalbe.

Kordić i Kvesić su optuženi kao šef odnosno inspektor u Terenskom uredu Službe za poslove za strancima u Mostaru. Oni su optuženi za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od italijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi.

Pušten je i razgovor između Kordića i Kvesića, takođe od 11. novembra, u kojem se dogovaraju o sastanku. Kordić govori da je Luca s njima i da će sutra ići s prijedlogom. Na Kvesićevo pitanje da li je Luca za suvlasništvo, Kordić odgovara da će sutra vidjeti, te da Luca traži pet odsto.

Pozivajući se na tehničke parametre u softveru u kojem je obrađena komunikacija, Kordić i njegov branilac Ragib Hadžić izrazili su sumnju u autentičnost ovog razgovora.

Tužilaštvo je prezentovalo i razgovor od 12. novembra 2013. godine između Kvesića i Vlatke Puljić, koji se dogovaraju da se sastanu u kući Ane Miličević.

Kvesić je rekao da nije moguće da se tada sastajao bilo s kim, jer je imao dosta posla. On je izrazio sumnju da su razgovori pomjerani na druge datume.

Troje optuženih u ovom predmetu ranije je priznalo krivicu. Puljićka i Luca Cobre su osuđeni na po godinu, a Miličevićka na uslovnu kaznu zatvora o godinu i deset mjeseci.

Suđenje će biti nastavljeno 13. februara.

Izvor:   BIRN

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije