open-navfaktor-logo
search
Nesvakidašnja scena
Sudijski dvojac uveo videotehnologiju na bh. terene
Samoincijativno uvođenje videotehnologije moglo bi skupo koštati Mešića i Šatordžiju jer se ovaj potez nije u skladu s pravilima samog takmičenja
11.11.2019. u 19:46
get url
text

Proći će još mnogo vremena dok u bosanskohercegovačkom sportu zaživi video tehnologija, koja je u fudbalu poznata kao VAR, a osim fudbala koristi se i u obojci, košarci, ali i u drugim sportovima.

Za sada u našoj zemlji "VAR" se jedino koristio prilikom davanja kodnog imena akciji u kojoj je danas uhapšeno 12 osoba zbog organizovanog kriminala u vezi sa namještanjem fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH, no čini se da bi se situacija mogla promijeniti.

Naime, sudijski dvojac na meču osmog kola Premijer lige BiH za rukometaše između Slavije i Izviđača premijerno je koristio videotehnologiju.

U samom finišu utakmice, pri vodstvu gostiju 16:15, Adis Hrbat je šutirao, a lopta se od prečke odbila na pod, da bi ju potom pokupio golman tima iz Ljubuškog Matej Mandić. Domaći rukometaši tvrdili su da je lopta prešla liniju, s čim se gosti nisu slagali. Ipak, sudijski dvojac Irhad Mešić i Ognjen Šatordžija priznao je pogodak, ali su potom uslijedili žestoki prigovori igrača gostujućeg tima.

Uslijedila je zanimljiva rekacija dvojice arbitara koji su otišli do tribina gdje su sporni detalj pogledali na kameri koja je snimala utakmicu. Nekoliko puta vraćali su snimak, a na kraju su ostali pri prvobitnoj odluci da priznaju pogodak, pa je tako utakmic a završena bez pobjednika.

Ipak, samovoljo uvođenje videotehnologije moglo bi skupo koštati Mešića i Šatordžiju jer se ovaj potez nije u skladu s pravilima samog takmičenja.

Sporni detalj pogledajte na 1:56:11.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.